Zomers portret

De zomer is voorbij, de herfst is begonnen. Wat mooier om de zomer af te sluiten dan met een zomerse tekening. Namelijk een tekening van Emilia Clarke (bekend van de serie Game of thrones) die in het zand zit. Het zand ga ik niet tekenen maar haar uitdrukking spreekt boekdelen.

Normaal werk ik op tekenpapier van Strathmore. De “smooth bristol” versie. Voor deze tekening heb ik gekozen om in mijn schetsboek te werken, gewoon om even wat anders te proberen. Dit schetsboek is van Moleskine.

Het begin

Na het maken van de schets begin ik met het linkeroog. Voor de eerste laag gebruik ik een b potlood. Verder gebruik ik ook mijn 3b, 6b en 8b potlood om de illusie van diepte te creëren.

Video

Zoals ik al zei begin ik met een b potlood als eerste laag. Hiernaast zie je een kort (real time) filmpje over hoe ik de eerste laag aanbreng. Ik houd mijn potlood schuin zodat je geen duidelijke lijnen maakt en daardoor goed kunt blenden. Ik breng meerdere lagen aan met een b potlood en gebruik ook nog mijn andere potloden om de grijstint te krijgen die ik wil.

Foto vs tekening

Het gezicht is nu bijna klaar. In dit deel van het proces maak ik vaak een “foto vs tekening”. Dat wil zeggen dat ik een foto maak van mijn tekening en deze in een programma naast de referentiefoto zet. Zo kan ik goed zien wat er nog aangepast moet worden. Op de een of andere manier zie ik het dan beter dan als ik mijn tekening naast de foto houd.

Timelapse

Het is nat haar dat door de wind voor het gezicht waait. Het is de eerste keer voor mij en een flinke uitdaging maar erg leuk om te doen! Ik heb hiervoor de donkere potloden 3b, 6b, 8b en een zwart potlood gebruikt. Voor de dunne haarstrengen voor het gezicht gebruikte ik mijn hb 0.3 mm vulpotlood. Door hard te drukken kreeg ik donkere maar zeer dunnen lijnen. Ik heb een timelapse gemaakt van het proces bij het maken van de haren.

De trui

Het maken van de trui ging me makkelijker af dan gedacht. Ik heb vooral mijn b potlood gebruikt. Voor de wat donkere delen nog de 3b en 6b. Voor de fijne lijntjes van de trui bij de rechterhand heb ik hetzelfde vulpotlood gebruikt als hierboven beschreven. Hiernaast een kort filmpje met het gebruik van dit potlood.

Resultaat

Tot slot nog hier en daar wat aanpassen en de tekening is klaar! Ik ben blij met het resultaat. De expressie van Emilia Clarke heb ik goed na weten te bootsen. Even uitwaaien op het strand...heerlijk!