Voorrondes Nationale Kunstdagen

De Nationale Kunstdagen hebben op 12 en 13 november 2016 voor de zevende keer plaats. Tijdens deze professionele kunstbeurs exposeren kunstenaars hun werk zonder tussenkomst van galeries aan kunstkopers en -liefhebbers. Nieuw dit jaar is dat kunstenaars zich kunnen aanmelden via regionale voorrondes.

Voorheen konden kunstenaars alleen aan de Nationale Kunstdagen deelnemen via selectie bij een van de voorafgaande aangesloten kunstevenementen. Op verzoek van vele kunstenaars heeft de organisatie deze formule uitgebreid met twee regionale voorrondes (23 april in CODA Museum te Apeldoorn en 22 mei in het Breda’s Museum). Tijdens een voorronde kan een kunstenaar minimaal 3 en maximaal 4 werken laten beoordelen door een professionele jury die bestaat uit minimaal 3 kunstkenners. Bij een positieve beoordeling van de jury kan de kunstenaar zich direct inschrijven  voor de Nationale Kunstdagen.

CODA Exterieur - Foto Reidunn van Riessen

CODA Museum

De primeur voor de eerste Regionale Voorronde op zaterdag 23 april gaat naar CODA Museum in Apeldoorn. De voorronde in CODA Museum heeft plaats in het laatste weekend van de bijzondere expositie van Schilderij van het jaar 2015. De tentoonstelling toont een selectie van de mooiste schilderijen uit België en Nederland die ingezonden werden voor de wedstrijd Schilderij van het Jaar 2015.  

Breda's Museum

De tweede voorronde vindt plaats in het Breda’s Museum op zondag 22 mei. Ten tijde van deze voorronde is ook de mooie expositie Dat is ook een portret! te zien. Dat is ook een portret! belicht het genre en zijn ontwikkeling in al zijn facetten. Staat aanvankelijk het ego van de afgebeelde persoon voorop, vanaf de twintigste eeuw wordt ook het verhaal áchter het portret belangrijk. De tentoonstelling geeft zowel een overzicht van bekende Nederlandse portretkunst, met werk van o.a. Henk Helmantel, Marlene Dumas en Cornelis Le Mair en daarnaast een verdiepende tentoonstelling over portretkunst door de eeuwen heen, samengesteld vanuit de rijke collectie van Breda’s Museum, met werk van o.a. Petrus van Schendel, Cecile Verwaaijen en Teun Hocks.