Uitgelicht: John Ebus

Elke maand selecteert Kunstenaar Magazine een kunstenaar uit de Facebook groep "tekenen en schilderen". We riepen alle kunstenaars op om hun meest koninklijke kunstwerk te plaatsten. Het werk van John Ebus viel de redactie van Kunstenaar Magazine het meeste op vanwege de originele techniek en benadering.

Dressing Code (2016), acryl op doek, 60 x 80 cm.

Hoe ben je in aanraking gekomen met schilderen?
Als peuter kreeg ik stukken van een overgebleven rol behang om op te tekenen. Toen ik acht of negen was zag ik een serie docudrama's over de levens van Da Vinci en Michelangelo en dacht ik : zó wil ik later worden! Op de brugklas kreeg ik een 8 voor een landschap met bomen en wist ik het zeker: kunstacademie! “Afgemaakt?” wordt me dan gevraagd. Ik vind van wel.

Wat is het verhaal bij je portret van Beatrix?
Beatrix is een mooi mens: compleet en in balans, intelligent en vol gevoel. 

QB (2016), acryl op doek, 60 x 80 cm.
Shawny (original photo by Huub Wolters) (2016), acryl op doek, 60 x 80 cm.

Vanwaar je fascinatie voor portretten?
In het aangezicht zitten alle zintuigen, daarachter alle dromen, alle herinneringen, alle gedachten. Het portret is als brug tussen binnen en buiten.

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Techniek is een middel zoals je eigen mimiek je karakteristieke bewegingen bepaalt. Voor mij zit mijn werken tussen de Franse slag en Gründlichkeit. Ik wil me niet beperken tot één manier. Ik wil blijven spelen, blijven vinden , fouten blijven maken , nieuwe wegen onderzoeken.

Hooded (2016), acryl op doek, 60 x 80 cm.

Wat wil je met je schilderijen overbrengen?
Kunst is een spiegel of een brug. Ik polijst, poets en bouw. Voor mij is het interessant om binnen en buiten om te draaien. De buitenkant van een voorwerp als basis gebruiken en de binnenkant aan de oppervlakte te krijgen.

Wat is je ambitie?
Mijn ambitie is het om iedere dag te schilderen. Een portret per dag, als mantra, leidraad. Iedere dag verwerken door te schilderen. Iedere dag een ander verhaal, een ander gedicht, een ander gezicht.