Uitgelicht: Henny Ferwerda

Elke maand selecteert Kunstenaar Magazine een kunstenaar uit de Facebook groep "tekenen en schilderen". We riepen alle kunstenaars op om hun mooiste landschap te plaatsten. Het werk van Henny Ferwerda viel de redactie van Kunstenaar Magazine het meeste op.

Hoe ben je in aanraking gekomen met schilderen?
Twaalf jaar geleden kwam ik in contact met Bas den Boer, docent tekenen en schilderen aan De Werkschuit in Gouda. Ik ben daar lessen gaan volgen om te kijken of ik het leuk zou vinden. De eerste les was het tekenen van een fietsventiel... vreselijk. Na een schilderweek in Frankrijk en vele lessen in de regio kwam het gevoel, dit is wat ik graag wil en doe. Vanalles uitproberen: kleuren, paletmes, penseel.

Golf (2015), acryl op doek, 50 x 50 cm.
Weerspiegeling van begroeing aan de waterkant (2013), acryl op doek,  50 x 50 cm.

Wat is het verhaal bij ‘Weerspiegeling van begroeiing aan de waterkant’ (2013)?
Voor mij is het belangrijk om te zorgen voor een goede ondergrond - de huid - met diverse lagen verf en kleuren. Zo ontstond ook het schilderij 'Weerspiegeling' (zie hierboven). Een laag opbrengen, weer schrapen, verdunnen, weer een laagje. Zo ontstaan trouwens mijn meeste schilderijen; met wel een vaag onderwerp, maar al doende ontstaat er dan een werk waar ik op doorga. Vaak worden dat dan toch weer landschappen.

Vanwaar je fascinatie voor landschappen?
In een landschap kan ik mijn fantasie en gevoel kwijt. Ik schilder nooit van een foto of een plaatje, al kan ik er wel inspiratie uit putten. Een enkele keer op locatie, maar het liefst van het beeld dat in mijn hoofd zit (maar er toch weer heel anders uitkomt).

Ierland (2013), acryl op doek, 30 x 40 cm.
Bewolking (2015), acryl op doek, 80 x 80 cm.

Hoe zou je je techniek omschrijven?
Hierbij beperk ik me niet tot één manier van schilderen. Ik schraap, poets, werk met mes, natuurlijk ook wel met penseel, maar ook regelmatig met mijn vingers. In de lessen die ik heb gevolgd en nog steeds heb, leer je altijd wel weer op een andere manier naar werk te kijken. Voor mij heel leerzaam en belangrijk.

Wat wil je met je schilderijen overbrengen?
Ik probeer zo te schilderen dat het geen "af" plaatje is, maar een schilderij waar iedereen een eigen uitleg aan kan geven. Vaak geeft dit leuke gesprekken. Ook dat is voor mij heel waardevol.

Wat is je ambitie?
Tijd maken om te kunnen schilderen. Het geeft mij rust en plezier. Ook exposeren en het contact daardoor met de mensen is iets waar ik naar streef.

Zee (2016), acryl op doek, 30 x 90 cm.