schilderen met parelmoerverf

Een bijzondere ervaring om met dit materiaal te schilderen. Om de kreet van Talens te gebruiken: dream & create. Dat hoort echt bij de Acrylic Specialties van Talens.

Parelmoerkleuren

Voor dit experiment heb je een aantal materialen nodig. Het begint natuurlijk met een canvas en voor dit geval zwarte gesso, daarbij een spalter, een wit potlood van Bruynzeel, een set parelmoerverf van Talens en platte penselen om te schilderen. Bij parelmoer denk je aan de glans die zichtbaar anders moet zijn dan bij gewone acrylverfkleuren die meestal mat opdrogen. Je kan een glanzend acryl medium gebruiken om een glanslaag aan het te brengen, maar bij deze parelmoerverf moet je vooraf test stroken maken om verrassingen of teleurstellingen te voorkomen. 

melkwit

Deze parelmoerverf is melkwit op het moment dat je een tube uitknijpt. Plaats je het op een zwarte ondergrond en smeer je de verf dun uit, dan komt ineens de kleur tevoorschijn. Het werkt heel sterk op donkere ondergronden. Op een witte ondergrond is de kleur veel minder zichtbaar. Daarbij is het lastig om stevige penseelstreken te plaatsen, omdat er weinig kleur zichtbaar is, op zwart ziet een stevige laag verf er wit uit, niet kleurrijk, wel met een parelglans. Mengen kan je beter doen door dunne lagen over elkaar te plaatsen, net als bij aquarelverf.

Zwarte ondergrond

Een zwarte ondergrond is heel gemakkelijk te bereiken door het 3D canvas vooraf met Zwarte Gesso te beschilderen. Gevolg daarvan is dat de schets met een wit pootlood gedaan moet worden. In dit geval met het zachte witte potlood uit de Specialties set van de serie Design van Bruynzeel Sakura 8674. Vooraf is een studie gedaan van het hoofd van een eenhoorn, met ballpoint. Een vooruit stormend paardenhoofd met delen van vleugels in beeld. 

Ontwikkeling

De andere afbeeldingen laten de ontwikkeling van dit fantasiebeeld zien. Bij gebruikelijke dekkende verf plaats je de kleur wit als hooglichten aan het einde van de exercitie. De kleur wit van deze parelmoerverf droogt meer als zilver dan als wit op. 

eindresultaat

Heb je een eerste laag verf opgezet dan kan je bij de volgende lagen de krastechniek toepassen. In dit geval erg handig om de manen van het eenhoornhoofd vorm te geven. De laatste afbeelding is het eindresultaat, 40 x 40 cm. Beleef deze bijzondere ervaring: dream and create!