Portret met Procolour

Vandaag laat ik jullie zien hoe ik een portret in kleurpotlood maak. Ik wil duidelijk gebruik maken van het structuur van het papier en werk ik hier op een aquarelpapier met meer structuur dan een normaal tekenpapier heeft. De tekening komt dan veel meer over als een schets. Mijn doel is niet om fotografisch te tekenen/kleuren, maar een schets in kleur van een gezicht.

Belangrijk is dat je een goed gepigmenteerd potlood neemt zodat je goed de kleuren kunt mengen. Hier werk ik met vele lagen over elkaar heen om de juiste kleuren te krijgen.

Ik begin met een oker geel en een roze om de huidstint te creëren daarna ga ik het contrast vergoten door de ogen uit te werken met een bruine tint daarna ga ik de kleuren intenser maken en komt er kleur in het portret.

Laag over laag en in de video kun je goed zien dat ik varieer in richtingen maar ook hoe ik mijn potlood vast hou. Dicht bij de punt zorgt voor meer druk op de punt of juist zolang mogelijk je potlood beet houden zodat je goed met de zijkant van de punt kunt kleuren en dan heel licht de kleuren op je papier aanbrengt.

Ik werk graag met de Derwent Procolour om dat deze duidelijk minder vettig is en je die vele lagen kunt opbouwen zonder dat je papier snel vol zit. Je kunt hier een hele scherpe punt aan slijpen doordat de kern hard is en je dus prima met de zijkant kunt kleuren. Ook vind ik het fijn dat ik met dit potlood mooie tekenachtige lijnen kan zetten zonder dat mijn punt gelijk weg smelt als je begrijpt wat ik bedoel. Al met al een goed potlood voor de geoefende kleurder/ tekenaar.

Ik heb het kleurtechniekenboek geschreven, waar vele handige tips in staan over kleurmaterialen hun technieken maar ook de kleurenleer. In het nieuwe Teken techniekenboek ga ik dieper in op grondvormen, schaduw, perspectief maar ook het canon van gezicht, lichaam komen voorbij. Ook vind je in dit boek vele voorbeelden in de diverse tekenmaterialen 'hoe doe ik dat stap voor stap', met foto's maar ook oefeningen om zelf te proberen.

Beide boeken zijn bij de betere boek- en kunstenaarswinkels te koop.