Meesjes in aquarel

Tekeningen met water bewerken is niet alleen immens populair bij gekleurde aquarelpotloden, maar geeft ook een klassiek medium zoals grafietpotloden dat extra voordeel. Het in water oplosbare potlood Graphite Aquarelle van Faber-Castell is ideaal voor klassiek monochrome aquarel tekeningen, het schetsen op zijde, olie- of acrylverfdoeken en voor mixed media-technieken. Een hele nieuwe wereld van unieke effecten wordt geopend voor de artiest, het geeft artwork een speciale dynamische kwaliteit.

basisschets

In deze uitgave ga ik staartmeesjes tekenen met aquarel grafietpotloden. Deze kleine parmantige vogeltjes zie ik alleen in het najaar in mijn tuin. Ze komen dan met een grote groep tegelijk aanvliegen en zijn vaak binnen 5 minuten weer verder getrokken. Ze vallen op door hun lange staart.
Ik heb de basisschets opgezet met het aquarel grafietpotlood HB. Ik gebruik straks water om de tekening deels op te lossen en dan is het niet handig om gewoon grafietpotlood te gebruiken. Die lijnen blijven immers staan en dat willen we niet.

donkere lijnen

Daarna ga ik met 4B de donkere lijnen inzetten. Ik maak alvast een deel nat met mijn water brush. Dit kan dan alvast drogen terwijl ik verder ga met tekenen. Zo hoef ik niet steeds te wachten op het drogen. 

van hard naar zacht

Ik werk van harde potloden naar zachtere. Hardere potloden zijn namelijk lichter van opzet en ik werk graag van licht naar donker. Andersom is lastiger. Wat er donker op staat, kan niet meer worden opgelicht.

kladpapiertje

Je kunt ook via een kladpapiertje, waar je wat potlood op krast, met de waterbrush wat pigmenten opnemen en dat in de tekening verwerken. Dat lijkt dan al meer op aquarelleren.

video

In mijn video laat ik zien hoe ik de hele tekening heb gemaakt.