laat mondriaan stralen

Piet Mondriaan is niet alleen beroemd in ons land. Hij is beroemd in de hele wereld. Beroemd om zijn kleurrijke vlakken, begrensd met een strakke, stevige zwarte lijn. De eenvoud, de kleurcompositie, dat laten we stralen.

Amsterdam Glow In The Dark Medium is het materiaal dat we gebruiken om de kracht van Mondriaan in dit werk te versterken. We laten het stralen op het moment dat het licht is.

stevige laag

Het is een fosforhoudende gel die licht geeft in het donker. Het werkt vooral op witte oppervlakken. We geven het hele canvas met paletmes of een oude bankpas een stevige laag van deze medium. Daaroverheen wordt de maatverdeling opgezet (zie afbeelding).

De kleurvlakken, rood, geel en blauw zijn primaire kleuren. In dit geval gebruiken we Amsterdam Acrylic Ink. Het zijn de kleuren Naphthol Red Deep, Primary Yellow en Phthalo Blue.

penseel

Uiteraard is het mogelijk om Amsterdam acrylverf te gebruiken. De zwarte lijnen kan je langs een liniaal trekken met de Amsterdam Acrylic Markers. Hier is Oost-Indische inkt gebruikt, met een penseel opgebracht. In de tijd van Mondriaan bestaan immers nog geen stiften en markers.

Compositie

Mondriaan inspireert door zijn eenvoudig sterke vlakverdeling. Dit  werk is een vierkant, even hoog als breed. Hierin zijn twee vierkante vormen als belangrijkste compositie elementen verwerkt. Volg de tekening voor de maatverdeling op een 3D canvas van 40x40 cm.

video

De video laat het schilderij in wording zien: Laat Mondriaan stralen met Amsterdam Glow In The Dark Medium.