Kunstenaar Kort 99

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Dieren op doek

  • Als 16-jarige autodidact kreeg Arthur Wardle (1864-1949) de uitzonderlijke kans om als16-jarige leeftijd al te exposeren bij de Royal Academy in Londen waar hij tussen 1880 en 1938 regelmatig exposeerde. Dankzij zijn regelmatige bezoekjes aan de Londense dierentuin kon hij zowel wilde dieren als huisdieren en vee goed schilderen. Wardle beheerste zowel olieverf als aquarel schildertechnieken en werkte tevens met pastel. Hij werd in 1911 lid van de Pastel Society en in 1922 van de Royal Institute of Painters in Watercolour. Hij overleed op 16 juli 1949.

  • Alsof je ze zo aan kunt raken: alledaagse objecten, bloemen, maar ook portretten van dieren en mensen, geschilderd in een (hyper)realistische stijl. Laat je in de luren leggen op een bescheiden maar boeiende expositie in het Gorcums Museum: Bedrieglijk echt, realisme in de hedendaagse kunst, te zien t/m 16 februari 2020. Foto: Dina Belga - Starlight.
  • Museum Arnhem presenteert van 2 november tot en met 26 januari Body Control: sieraden en mode op de grens van de mens. Deze nieuwe tentoonstelling toont een verrassende combinatie van recent sieraad- en modeontwerp van meer dan 100 internationale vormgevers en kunstenaars. Body Control reageert op actuele maatschappelijke kwesties rondom de maakbaarheid en grenzen van het menselijk lichaam. Foto: Charissa van Dijk, Look at my nipple (2018).
  • GLOW is een grote lichtkunstexpositie in de openbare ruimte van Eindhoven met zo’n 35 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland. De lichtkunstprojecten zijn via een wandelroute aan elkaar verbonden. Naast grote internationale lichtkunstenaars maakt GLOW ruimte voor innovatieve en unieke projecten van eigen bodem. Van The Source in 2017 en Shadows & Light in 2018, gaat het lichtfestival nu naar Living Colors als thema voor 2019. Het laatste deel van de drieluik. In Living Colors komen de projecten in deze editie los van de bron. Foto: Triptych Metaphor - Heart | artist impression by Ocubo.

  • Onderdeel van Amsterdam Art Weekend, dat plaatsvindt van 21 tot en met 24 november, is een tentoonstelling met werk van gerenommeerde Amsterdamse kunstverzamelaars in de Amsterdam Art Gallery bij Capital C, het nieuwe centrum voor de creatieve industrie in Amsterdam. Onder de noemer Amsterdam: Collected laat deze tentoonstelling een spannende mix van werken van onder andere Berend Strik, Tjebbe Beekman, Jacco Olivier en Alex Dordoy zien, die stuk voor stuk een bijzondere relatie hebben met de stad. De werken zijn mede afkomstig uit de privécollecties van Martijn en Jeannette Sanders en de EKARD COLLECTION. Foto: Berend Strik, Scarfs, 2009, collectie: Willem Sijthoff.
  • Over twee weken opent de tentoonstelling David Umemoto: Architect van het Onmogelijke in Escher in Het Paleis. In deze tentoonstelling brengt Escher in Het Paleis voor het eerst het werk van de kunstenaar M.C. Escher (1898 – 1972) samen met de sculpturen van hedendaags kunstenaar en architect David Umemoto (1975). De tentoonstelling loopt van 14 november 2019 t/m 9 februari 2020.