Kunstenaar Kort 98

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Dieren op doek

  • De Schotse schilder Sir James Guthrie (1859-1930) maakte tijdens zijn leven vooral naam met zijn portretten, maar werd later bekend voor zijn realistische werken. Vanaf 1883 was hij de centrale figuur van The Glasgow Boys een groep jonge Schotse kunstenaars. Zijn reputatie groeide gestaag en in 1885 had hij een studio in Londen en Glasgow. Voor Guthrie was het belangrijker om in zijn portretten het karakter te vatten van de geportretteerde, dan om een technisch virtuoos schilderij te maken. In 1903 werd Guthrie geridderd.
  • Met de tentoonstelling Intens Mexico, politiek, identiteit, seks en dood maakt het Nederlandse publiek kennis met belangrijke Mexicaanse moderne kunst en de culturele betrokkenheid van de kunstenaars in Mexico. In het Cobra Museum in Amstelveen is t/m 29 maart 2020 werk te zien van wereldberoemde kunstenaars als Frida Kahlo, Diego Rivera, Jose Clemente Orozco en David Alfaro Siqueiros maar ook van nationale beroemdheden als Graciela Iturbide waarvan het werk in Nederland nog nooit te zien is geweest.
  • Het maken van collages wordt vaak gezien als een twintigste-eeuwse uitvinding, gemunt door niemand minder dan Pablo Picasso. Ongeveer een eeuw geleden ontdekten  kunstenaars de magie van deze kunstvorm. Die ontstaat als je uit verschillende beelden iets nieuws maakt. Dit najaar presenteert het Stedelijk Museum Schiedam onder de titel Magische collages (19 oktober 2019 t/m 19 januari 2020) een groot overzicht van deze kunstvorm met werk van vooral Belgische kunstenaars. Ook zijn collages te zien van Luc Tuymans, internationaal een grote naam. Het is voor het eerst dat een Nederlands museum op zo’n grote schaal aandacht besteedt aan collages. 
  • Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Na drie jaar vol polemiek over het werk werden begin oktober de tulpen van Jeff Koons eindelijk ingehuldigd in Parijs. De polemiek ging hem vooral om de exacte lokatie van het werk, maar ook de kostprijs ervan, zo’n 3,5 miljoen euro. Het bedrag werd echter samengebracht door mecenassen, zo stelt de coördinator van het project, Emmanuelle de Noirmont, en zal de belastingbetaler uiteindelijk niets kosten, al zou je over dit laatste argument wel kunnen debatteren. Enfin, de kunstenaar doneerde overigens 1 miljoen euro uit eigen zak voor het project. (Bron.)
  • Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters vormt (t/m 19 januari) de afsluiting van het Jaar van Rembrandt 2019 in het Rijksmuseum. Een tentoonstelling met topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Schilderijen van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera komen voor het eerst samen dankzij de unieke samenwerking met het Museo del Prado in Madrid.

4 meter gratis expositieruimte

  • Tijdens de 10de editie van de Nationale Kunstdagen (9&10 november) trakteert de organisatie op 4 meter extra expositieruimte. Een stand van 1x4 meter wordt dus verdubbeld naar 1x8 meter. De organisatie verwacht weer duizenden geïnteresseerde bezoekers. Aanmelden kan nog via www.kunstdagen.nl/aanmelden.