Kunstenaar Kort 97

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Dieren op doek

  • Oskar Merté (1872-1938) was en Duitse tekenaar en kunstschilder. Hij werd geboren als zoon van de kunstschilder Heinrich Merté en studeerde van 1884 tot 1891aan de kunstacademie van München onder Karl Raupp. Hij werkte samen met oorlogsschilder Franz Alexejewitsch Roubaud. Samen met Leopold Schönchen en Karl H. Frosch schilderden ze van 1901 tot 1904 het ‘Oorlogs panorama van Sebastopol’. Dit panorama is 115 meter lang en 14 meter hoog.
  • Vanaf 10 oktober start in Arnhem én Nijmegen de Biënnale Gelderland 2019. De Biënnale is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland. Met Seelenwanderung zoekt zij de grens tussen mens en natuur op, en de betekenis hiervan in de Gelderse kunst. In de binnenstad van Arnhem wordt van 10 oktober t/m 24 november 2019 werk in de openbare ruimte langs de Jansbeek gepresenteerd dat door zestien geselecteerde kunstenaars speciaal voor de gelegenheid gemaakt wordt. In Museum Het Valkhof te Nijmegen is van 10 oktober 2019 t/m 4 januari 2020 werk van dezelfde kunstenaars te zien dat context biedt voor de tentoonstelling in Arnhem.
  • Rond de herdenking van 75 jaar vrijheid brengen het Limburgs Museum en Museum van Bommel van Dam Tekens van vrijheid. Deze tentoonstelling toont indringende, grootse werken van kunstenaars en filmmakers die reflecteren op de verworven vrijheid na 1945. Foto: Ger Lataster, Brandende lucht, 1957, c/o Copyright Amsterdam 2019.
  • Samen met Johannes Vermeer wordt Pieter de Hooch internationaal beschouwd als de belangrijkste Delftse meester uit de Nederlandse Gouden Eeuw. In Museum Prinsenhof Delft is de allereerste overzichtstentoonstelling in Nederland te zien van de 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch. Zijn mooiste binnenplaatsen en interieurs keren terug naar de stad waar ze bijna 400 jaar geleden zijn geschilderd.
  • Veel van de kunst die men bij tentoonstellingen in de Koppelkerk in Bredevoort ziet is afkomstig uit een museumcollectie, of van de kunstenaar zelf. Maar veel prachtige kunst hangt natuurlijk gewoon bij mensen thuis aan de muur. Van 18 oktober t/m 22 december biedt de Koppelkerk deze particuliere kunstschatten een podium.
  • EUROPALIA ROMANIA pakt in BOZAR Brussel uit met een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw. Het is de allereerste keer dat er in Brussel een expo aan Brancusi wordt gewijd – de laatste solotentoonstelling vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs.