Kunstenaar Kort 95

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

Dieren op doek

  • Sir Alfred James Munnings stond bekend als een van Engelands beste schilders van paarden en als een uitgesproken criticus van het modernisme. Hij was de zoon van een molenaar en was daardoor al sinds zijn jeugd vertrouwd met paarden en paardenkarren die naar de molen kwamen. Munnings studeerde aan de Norwich School of Art.Door een ongeval in 1898 raakte hij blind aan zijn rechteroog. Hij sloot zich aan bij de Newlyn School of painters en ontmoette daar zijn eerste echtgenote Florence Carter-Wood die zelf ook schilder was.
  • Hoe is het om helemaal alleen voor Rothko’s werk ‘Grey, Orange on Maroon, No. 8’ te staan? Bij de tentoonstelling ‘Rothko & ik’ in het Stedelijk Museum Schiedam kun je dat vanaf 16 maart zelf ervaren. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is ‘Rothko & ik’.
  • Weer en wind. Avercamp tot Willink, t/m 5 januari 2020 in Singer Laren. Stormen op zee en land, opkomend onweer, dijkdoorbraken, noodweer dat onrust baart, besneeuwde landschappen, avondrood en poëtische mistbanken, vastgelegd door kunstenaars als Hendrick Avercamp, Jan van Goyen, Piet Mondriaan, George Hendrik Breitner, Hendrik Johannes Weissenbruch, Jan Sluijters, Maurits Cornelis Escher en Carel Willink. In Weer en Wind. Avercamp tot Willink zijn ruim honderd verrassende en spannende kunstwerken te zien van Nederlandse kunstenaars in de afgelopen vier eeuwen, stuk voor stuk meesters in het verbeelden van mooi, dreigend of extreem weer.

  • Naar aanleiding van de veiling van 10 etsen van Freud nam Sotheby’s een interview op met zijn assistent David Dawson, in de voormalige studio van Freud. Een belangrijk document. Geniet even mee. (Bron.)
  • Museum MORE organiseert van 15 sept. 2019 t/m 5 jan. 2020 de grote overzichtstentoonstelling For Real. Met 75 werken van maar liefst 35 kunstenaars zet het museum het beste, meest fascinerende en onverwachte van de Britse schilderkunst uit het interbellum in de spotlights. Met kunstenaars zoals Stanley Spencer, Meredith Frampton, Gerald Leslie Brockhurst, Dod Procter, Winifred Knights en tientallen bruiklenen van o.a. TATE, National Portrait Gallery, National Galleries of Scotland, Ferens Art Gallery en internationale privécollecties.