Kunstenaar Kort 92

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

DIEREN OP DOEK

  • Hendrikus van de Sande Bakhuyzen (1795-1860) was een Nederlandse etser, tekenaar en kunstschilder. In 1822 wordt hij vermeld als lid van de Kunstacademie in Amsterdam en als bestuurslid van de Tekenacademie in Den Haag. Hij gaf les aan onder meer Willem Roelofs, Pieter Stortenbeker, Marie Bilders-van Bosse en François Pieter ter Meulen en kan worden beschouwd als een van de voorlopers van de Haagse School.
  • Behalve met weer een schitterende opstelling van stukken uit de vaste collectie, getiteld “Less is More”, verrast Museum Voorlinden in Wassenaar altijd met een fijne expositie van hedendaagse kunst. Maar deze keer is echt wel heel bijzonder: werken van de Koreaanse textielkunstenaar Do Ho Suh. Textielkunst op zijn best (t/m 29 september).
  • 'Joost Swarte overal', 14 september 2019 t/m 12 januari 2020. Joost Swarte viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum als illustrator, ontwerper en architect met een tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam. De tentoonstelling ‘Joost Swarte overal’ brengt met een dwarsdoorsnede van Swartes oeuvre een ode aan vijftig jaar tekenen, van zijn eerste strips, originele tekeningen, schetsen, ontwerpen en objecten tot recent werk. Ook is Swartes zoektocht naar de meest verrassende én iconische illustraties te zien aan de hand van niet eerder getoonde schetsen.

  • Op de geboortedag van Rembrandt opende 693 kunstenaars hun eigen tentoonstelling in het Rijksmuseum: Lang Leve Rembrandt. Van basisschoolleerling tot gevestigd kunstenaar en van controller tot meubelmaker, honderden kunstenaars brengen in de zomertentoonstelling van het Rijksmuseum een eerbetoon aan de grote meester. Te zien zijn onder andere 96 versies van De Nachtwacht, 253 kinderkunstwerken en 132 kopieën van Rembrandts zelfportretten.
  • P. Struycken, Exploderende kleur bij Skrjabin en Boulez, te zien in het Groninger Museum tot en met 9 februari 2020.  Het Coop Himmelb(l)aupaviljoen is geheel verduisterd voor een spectaculaire video-installatie van Peter Sruycken. Er klinkt muziek van twee twintigste-eeuwse componisten: Alexander Skrjabin en Pierre Boulez. Kriskras door de ruimte hangen vijf metershoge schermen waarop in real time door computers berekende abstracte beelden worden geprojecteerd. Door er tussendoor te lopen maak je een intens kleurige ‘reis’ door de muziek. 

  • Voor het eerst buiten Groot-Brittannië te zien. Museum MORE organiseert dit najaar de grote overzichtstentoonstelling For Real. Met 75 werken van maar liefst 35 kunstenaars zet het museum het beste, meest fascinerende en onverwachte van de Britse schilderkunst uit het interbellum in de spotlights. Te zien in Museum MORE in Gorssel van 15 september 2019 t/m 5 januari 2020.