Kunstenaar Kort 91

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

 

dieren op doek

  • Rosa Bonheur (1822-1899) was een Franse schilderes en beeldhouwster, bekend om haar schilderijen van dieren. Samen met George Sand en Sarah Bernhardt wordt Bonheur beschouwd als voorloper van het feminisme. Rosa Bonheur verwierf internationale faam. Zij werd in 1859 als eerste vrouw bevorderd tot Officier in het Legioen van Eer en was ook Commandeur in de Spaanse Orde van Isabella de Katholieke.
  • Museum Rijswijk huisvest tot en met 6 oktober de zesde Rijswijk Textiel Biënnale. Volstrekt vers en vintage gaan er hand in hand. De tweeëntwintig deelnemers hebben oog voor heden en verleden: in toegepaste materialen en technieken, én onderwerpskeuze. Daarmee is deze Biënnale kind van zijn tijd en een passend vervolg in een sterke reeks.
  • De tentoonstelling 'Het begin van een nieuwe wereld. De ontwikkeling van de moderne sculptuur' laat de ontwikkeling van de moderne sculptuur zien door de ogen van Bram Hammacher, directeur van het Kröller-Müller Museum in Otterlo van 1948 tot 1963. Meteen bij zijn aantreden kiest Hammacher voor een nieuwe koers: hij wil de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst op internationaal niveau in beeld brengen.
  • Deze week is Operatie Nachtwacht gestart, het grootste en meest veelzijdige onderzoeks- en restauratieproject van Rembrandts meesterwerk in de geschiedenis. Operatie Nachtwachtheeft tot doel het schilderij optimaal te behouden voor de toekomst. Het vindt plaats voor het oog van het publiek in een speciaal hiervoor ontworpen glazen ruimte.

WIN PRACHTIG KUNSTBOEK

  • Vis is niet altijd wat het lijkt. Bij Jan Steen is een opgehouden haring met twee uien een humoristische verwijzing naar het mannelijk geslachtsdeel. Vis kan in de kunst een erotische betekenis hebben. Zo stonden oesters bijvoorbeeld bekend als lustopwekkers. Maar vis komt ook vaak in Bijbelse verhalen voor en is een belangrijk religieus symbool. Vissen symboliseren verder het element water of het seizoen winter in prentenreeksen. Of vis staat voor welvaart. De visvangst is immers altijd belangrijk geweest voor de Nederlandse economie. Vis spreekt daardoor al eeuwenlang tot de verbeelding.
    Kunstenaar Magazine mag namens WBOOKS 3 boeken weggeven onder abonnees. Wil jij een boek winnen? Mail dan naar info@kunstenaarmagazine.nl wat vis voor jou betekent.