Kunstenaar Kort 90

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Dieren op doek

  • Jacoba Antonia de Graaff (1857-1940) woonde en werkte in Rotterdam tot 1932. Daarna schilderde ze onder andere in Naaldwijk, Drenthe en op de Veluwe. Jacoba studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten (Rotterdam) en was een leerling van Johannes Bergsi, Henricus Joannes Melis en kreeg advies van Jozef Israëls. Zij schilderde, aquarelleerde, etste en tekende stillevens, bloemen, figuren, portretten en landschappen, soms met vee en mensen.
  • In de tentoonstelling Virtuoos! Israels tot Armando, die vanaf 29 juni t/m 3 november te zien is in het Frans Hals Museum, draait het om meesterlijk, trefzeker en levendig schilderen. Virtuoos dus. Hollandse kunstenaars zijn er vanouds magistraal in, met huismeester Frans Hals als lichtend voorbeeld. In nr. 94 van Kunstenaar Magazine meer aandacht voor deze tentoonstelling.
  • De geschiedenis van de iconische rood-blauwe stoel. Het Centraal Museum heeft de grootste Rietveld collectie ter wereld en bezit tien van zijn iconische lattenstoelen. Niet eerder werd onderzoek gedaan naar de leeftijd van deze stoelen. Zijn ze vroeg of juist laat? En welk exemplaar is eigenlijk door wie uitgevoerd? Door Rietveld zelf, door zijn vaste timmerman Gerard van de Groenekan die veel van Rietvelds ontwerpen realiseerde of door anderen? En wat zegt dat over de originaliteit van het meubel? Het honderdjarig jubileum van de lattenstoel is aanleiding om dieper in de herkomst, het materiaal en de techniek van deze stoelen te duiken en zo te kunnen komen tot een nauwkeurige datering. Ieder exemplaar herbergt zijn eigen unieke geschiedenis. 
  • Met Silver Lake Drive, de tweede solotentoonstelling van Alex Prager in Foam, wordt teruggeblikt op ruim tien jaar werk van de Amerikaanse fotograaf en filmmaker. In 2012 won de Amerikaanse kunstenaar Alex Prager (1979, Los Angeles) de Foam Paul Huf Award voor haar serie Compulsion. Na 7 jaar is Prager terug in Foam met een omvangrijke tentoonstelling getiteld Silver Lake Drive. Pragers werk is geïnspireerd op films, straatfotografie, popcultuur, haar persoonlijke ervaringen en haar omgeving.
  • De tentoonstelling IncarNations in BOZAR / Paleis voor Schone Kunsten (Brussel) t/m 6 oktober 2019, opgezet door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Kendell Geers samen met de Congolese verzamelaar Sindika Dokolo, weerspiegelt de diversiteit van het Afrikaanse artistieke erfgoed, met Afrocentrische blik en inclusief de diaspora, de slavenroutes, het kolonialisme en de onafhankelijkheidsbewegingen.
  • Museum de Fundatie te gast is een tentoonstelling met werk van Kees Verwey, Janpeter Muilwijk, Groenewoud/Bui, Reinoud Oudshoorn, Jasper van Deutekom en Leo Scholte ter Horst in Kunsthal Hof 88, t/m 25 augustus.