Kunstenaar Kort 89

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

DIEREN OP DOEK

  • Jacob Maris (1837-1899) kreeg dankzij een attente onderwijzer, die vrienden had in de kunstwereld, als twaalfjarige jongen al les van Johannes Stroebel (1821-1905) die de jonge Maris kopieën liet maken naar andere kunstenaars, buiten naar de natuur liet schetsen en als het regende aquarellen liet maken van stillevens. Maris studeerde aan de toenmalige Haagse Teekenacademie in 1850. Toen hij op zijn 15e samen met broer Matthijs op de Haagse Groenmarkt zat te tekenen, werd hij opgemerkt door een kunsthandelaar die hem in contact bracht met de zeeschilder Louis Meyer. Via Meyer leerde Maris Huib van Hove kennen. Toen Van Hove in 1854 naar Antwerpen vertrok, ging Jacob mee en schreef hij zich in aan de Antwerpse Academie.

  • Tot en met 24 augustus is in Kunst centrum Haarlem de verkooptentoonstelling ’EUROPA ZomerExpo: Salon des Refusés’. Er is werk te zien van 30 kunstenaars, waaronder 3 Haarlemse kunstenaars. Marina Raymakers, directeur Kunst centrum Haarlem, heeft een keuze gemaakt uit 1000 werken nádat de eerste selectie voor de ZomerExpo in Museum de Fundatie is gemaakt.

  • Roermond krijgt in juni 2020 haar eerste grote kunstmanifestatie: Maand van de Mystique. Een tweejaarlijkse kunstzinnige ontdekkingstocht door de stad van Roermond met talloze en uiteenlopende tentoonstellingen, presentaties, opvoeringen en concerten, waarbij diverse kunstdisciplines aan bod komen: van beeldende kunst tot performance, van muziek tot mode en van theater tot film. De programmering brengt een natuurlijk evenwicht tussen grote publiekstrekkers en (jong) aanstormend talent. Gekozen is voor het thema mystique, dat enerzijds terugverwijst naar het rijke, religieuze leven in de stad en anderzijds onder de noemers zingeving en spiritualiteit helemaal in de hedendaagse samenleving past. Er is een open call in het leven geroepen om kunstenaars uit Nederland, België en Duitsland de kans te geven zichzelf aan te melden voor dit evenement. Meer info vind u op: www.maandvandemystique.nl.

  • Rein Wolfs is benoemd tot directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Wolfs (Hoorn, 1960) bouwde een indrukwekkende carrière op, met name in het Duitse taalgebied. Sinds 2013 is hij directeur van de Bundeskunsthalle in Bonn, een instituut dat hij na een moeilijke periode tot een groot succes wist te maken. Eerder was hij artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel, hoofd presentaties in Museum Boijmans Van Beuningen en directeur van het Migros Museum für Gegenwartskunst in Zürich. In 2003 stelde hij de Nederlandse inzending samen voor de Biënnale van Venetië. Foto: Martijn van Nieuwenhuyzen.

Korting op de Atelier Dag 2019

  • Wil je ook deelnemen aan de meest inspirerende dag voor schilders en tekenaars? Tijdens de Atelier Dag 2019 op 7 september in het Amsterdam Art Center worden 15 verschillende masterclasses gegeven van elk 1,5 uur door professionele docenten. Je kunt, verspreid over de hele dag, aan vier verschillende masterclasses deelnemen. Kies dus de masterclass met je favoriete techniek of juist die masterclass met dat materiaal waar je nog meer over wilt leren. Tussendoor zijn er allerlei activiteiten waaraan je gratis kunt deelnemen, zoals het trainen van je creativiteitsspier, uitleg over Wabi-Sabi en praktische tips van Exto.nl over hoe je eenvoudig als kunstenaar een goede website maakt.
    Iedereen krijgt een goed gevulde goodie bag t.w.v. € 75,- mee. Dit feestje wil je niet missen! Schrijf je in via www.atelierdag.nl/inschrijven en gebruik de code KM19 voor € 10,- korting!

  • Het Centraal Museum is ontzettend blij drie ontwerpen van Jan Taminiau op te nemen in de modecollectie. De ontwerper schenkt ‘Check, Check mate!’ en het museum kocht een cocktailjurk en het borduurraam uit de collectie ‘Robotic Nature’.