Kunstenaar Kort 88

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • De Nederlandse kunstschilder Melchior d'Hondecoeter (1636-1695) maakte van het schilderen van allerhande vogels in een dramatische compositie zijn specialiteit. Hij wilde zijn taferelen zo levendig mogelijk maken. Dat was voor hem belangrijker dan een poltieke of moralistische verborgen betekenis. Vogels uit verschillende werelddelen figureren in zijn levensechte schilderijen. Hij koos steevast voor mannetjesdieren omwille van hun opvallende verenkleed. Hij werkte vaak samen met andere schilders, die dan bijvoorbeeld planten aan zijn dierportretten toevoegden.
  • Van 31 mei tot en met 21 juli wijdt de Koppelkerk in Bredevoort een tentoonstelling aan kunstenaar en rock en roll-artiest Herman Brood (1946-2001). Uit zijn muziek, schilderijen en zeefdrukken spreekt een enorme gedrevenheid. Brood was de Nederlandse belichaming van het credo ‘sex, drugs & rock ’n roll’.
  • Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is zaterdagavond uitgeroepen tot European Museum of the Year. Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa. De internationale jury roemt het geheel vernieuwde wetenschapsmuseum in Leiden: “The exceptional public quality of this museum results from its artful approach to communicating science. Important and beautiful objects are interpreted using the latest technologies and the personal stories of those driven by a passion for the pursuit of knowledge. The result is science with a human face, inspiring curiosity and amazement as well as engaging a wide public in debates on important scientific and ethical questions issues of our time.”

  • Neem in de nieuwe tentoonstelling 'Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland' een duik in de wereld van het Bauhaus weefatelier. Ontdek de rijkdom aan kleur- en materiaalexperimenten en prachtige eindproducten van Bauhausvrouwen van het eerste uur: van Gunta Stölzl en Anni Albers tot hun leerlingen die later in Nederland gingen werken. Daarnaast is werk te zien van vier hedendaagse kunstenaars die, geïnspireerd op het Bauhaus, nieuw werk maakten in het TextielLab. 
  • De zestiende editie van het FotoFestival Naarden vindt plaats van zaterdag 25 mei t/m zondag 30 juni 2019. Curatoren zijn fotograaf Koos Breukel en fotohistoricus en auteur Hedy van Erp. Dutch Masters & Marvelous Misfits is gemaakt vanuit de wens het buitenbeentje te laten meetellen. De misfits die hier getoond worden zijn grotere meesters dan waar ze erkenning voor krijgen – het zijn briljante buitenbeentjes.
  • Met maximale toewijding en groot talent schiep Charlotte van Pallandt (1898-1997) een gevarieerd en krachtig oeuvre waarmee zij een prominente plaats verwierf in de 20ste-eeuwse Nederlandse beeldhouwkunst. Van 25 mei t/m 1 september 2019 is in Museum de Fundatie een grote overzichtstentoonstelling te zien van het werk van deze beeldhouwster. Naast haar belangrijkste beelden worden in Zwolle schilderijen, tekeningen en gipsen voorstudies getoond.