Kunstenaar Kort 85

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

DIEREN OP DOEK

  • Albrecht Dürer werd geboren in Neurenberg als de derde zoon van een Hongaarse goudsmid. In 1485 ging hij in de leer bij zijn vader. Het oudst bekende werk van Dürer is geen edelsmeedkunst, maar een zelfportret uit 1484. Toen zijn talent voor tekenen evident werd, deed zijn vader hem in 1484 in de leer bij de schilder en boekillustrator Michael Wolgemuth, waar hij onder andere houtgravuretechnieken en prenten met droge naald leerde. Hij woonde tijdelijk in Bazel (Zwitserland) en in Straatsburg. In 1494 keerde hij terug naar Neurenberg, waar hij in het huwelijk trad met Agnes Frey. Drie maanden na zijn huwelijk vertrok Dürer naar Italië, alleen, mogelijk omwille van een pestepidemie in Neurenberg. Hij maakte schetsen in waterverf terwijl hij door de Alpen reisde. In Italië trok hij naar Venetië om er het werk van Italiaanse meesters te bestuderen.

  • Tot en met 25 augustus is in Singer Laren de tentoonstelling Duitse expressionisten te zien. Niet de buitenwereld maar de binnenwereld, daar ging het de expressionisten om. Kunst als uitdrukking van emotie en innerlijke beleving, weergegeven in felle kleuren, ruwe penseelstreken en krachtige vormen. De expositie toont bekende en minder bekende topstukken van wereldberoemde expressionisten als Ernst Ludwig Kirchner, Alexej von Jawlensky, August Macke, Emil Nolde, Käthe Kollwitz en Max Beckmann, en geeft een imposant beeld van Duitsland tijdens en tussen de wereldoorlogen en de respons van kunstenaars daarop.

  • 2019 is het jaar van Rembrandt, dat is waarschijnlijk niemand ontgaan. Deze week start een gloednieuwe landelijke kunstwedstrijd die het leven en werk van deze grootmeester als onderwerp heeft: Rembrandt Leeft! De wedstrijd staat open voor kunstenaars van alle niveaus en disciplines. De enige voorwaarde is dat de deelnemer zich laat inspireren door de het werk en leven van Rembrandt. Niemand minder dan Rembrandt-kenner Jan Six is voorzitter van de vakjury. Meedoen? Wil je als eerste een bericht ontvangen wanneer de wedstrijd van start gaat, stuur dan een e-mail naar info@rembrandtleeft.nl.

  • Op zondag 28 april opent de solopresentatie Stil licht met werk van Sandra Kruisbrink in Kasteel Groeneveld In Baarn, een landgoed uit de 18e eeuw dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Sandra Kruisbrink toon hier een serie nieuwe tekeningen. De tentoonstelling wordt mede georganiseerd door Galerie Wilms uit Venlo. De opening is op 28 april om 15.00 uur door Irene van der Mheen, beeldend kunstenaar en literair vertaler. Adres: Groeneveld 2, Baarn. Meer informatie: www.kasteelgroeneveld.nl.
    Lees hier het interview met Sandra Kruisbrink in Kunstenaar Magazine.
  • Een nacht doorbrengen in een museum? Samen met 100 andere campingbezoekers? Wie wil dat nou niet? Het kan weer op 25 mei tijdens Camping Cobra! Het Cobra Museum organiseert voor de tweede maal Camping Cobra. Dit keer in relatie tot de verjaardag van Amstelveen en het festival 24H Amstelveen. Er zijn 100 slaapplaatsen beschikbaar. Volwassenen zijn alleen welkom onder begeleiding van een kind!
  • Het gloednieuwe kunstmuseum LAM heeft donderdagavond 11 april de eerste Dutch Creativity Award gewonnen in de categorie ‘Culture’. De Dutch Creativity Awards, vroeger bekend als de ADCN Awards, is de belangrijkste prijs voor creativiteit en vakmanschap in de Nederlandse communicatiesector. Het LAM wint vanwege het vernieuwende museumconcept. Een toegankelijk kunstmuseum voor alle leeftijden met een bijzonder thema: voedsel en consumptie. De jury, bestaande uit Saskia van Stein, Guus Beumer, Mariette Hoitink, Jasper Udink ten Cate, Floor van Spaendonck, Hayo Wagenaar, Zipporra Elders, Jarred Franscico, Peter Ernst Coolen en Petra Jansen, beschreef het LAM als: A breath of fresh air that emphasises its radicality by ignoring the rules of a museum today.