Kunstenaar Kort 84

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

DIEREN OP DOEK

  • Constant David Ludovic (‘Constant’) Artz (1870 – 1951) kwam in 1870 in Parijs ter wereld als kind van Nederlandse ouders. In die periode waren er talloze Nederlandse kunstenaars die voor een korte of langere tijd in Parijs verbleven. Parijs was in de 19e eeuw immers de plek waar alle nieuwe artistieke ontwikkelingen plaatsvonden. Vader Artz deelde er een atelier met Jacob Maris. In 1874 verhuisde het gezin Artz terug naar Den Haag. Omdat Constant evenals zijn vader ook over een artistiek talent bleek te beschikken, werd hij al op twaalfjarige leeftijd ingeschreven aan de Haagse Academie. In 1899 ging hij in de leer bij Tony Offermans. Hoewel hij ook enkele genrevoorstellingen, stadsgezichten en stillevens heeft geschilderd, besloot Constant Artz zich toe te leggen op Hollandse landschappen met eenden in het water.
  • Van maandag 8 t/m zondag 14 april 2019 staan de Nederlandse museumschatten opnieuw volop in de schijnwerpers tijdens de Nationale Museumweek. Ga het samen ontdekken. Binnen én buiten de muren van het museum. Pronkstukken, bijzondere activiteiten en initiatieven… ze zijn dichterbij dan je denkt!
  • Met tentoonstelling 'Stadsbeelden' laat Museum Flehite ons kennismaken met het werk van acht hedendaagse kunstenaars die het thema 'stad' onderzoeken en vastleggen. De expositie toont werk van Iwan Baan, Stefan Bleekrode, Frank Halmans, Carlijn Kingma, Uwe Poth, Frank van der Salm, Rob Voerman en Hans Wilschut. Foto: Hans Wilschut, 'Context - São Paolo', 2019, 151 x 200 cm.
  • Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen (t/m met 12 mei) een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf (1959). De fotograaf, die afgelopen jaar nog veel lof oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, wordt dit jaar zestig. Een goed moment voor een groots overzicht. Foto: Erwin Olaf, Rain, The Ice Cream Parlour. 2004 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery.

 

WIN een exemplaar van 'HET GROTE NEDERLANDSE KUNST BOEK'

  • Kunst kent geen grenzen. Van begin vijftiende eeuw tot nu maakten Nederlandse kunstenaars talloze reizen die hun sporen onmiskenbaar hebben nagelaten. Andersom vestigden buitenlandse kunstenaars en ambachtslieden zich in de Lage Landen en lieten er hun invloed gelden. Al deze immigranten droegen bij aan de Nederlandse kunst zoals die in dit boek wordt gepresenteerd. Hoge wolkenluchten boven oneindig laagland met koeien en Hollands licht vormen maar een deel van het verhaal. De kunst die hier gemaakt werd, blijkt ondenkbaar zonder buitenlandse invloeden en buitenlandse kunstenaars die zich hier vestigden. Vanzelfsprekend droegen ook honkvaste Nederlanders hun steentje bij en dat waren bepaald niet de minsten. Zes eeuwen kunstgeschiedenis samenvatten in driehonderd kunstwerken is een lastige opgave. De keuze volgt de canon van bekende namen, maar is ook persoonlijk gekleurd. Het zorgt voor verrassende ontdekkingen.

    Kunstenaar Magazine mag onder abonnees 2 exemplaren weggeven van dit prachtige naslagwerk. Stuur en mail naar info@kunstenaarmagazine.nl en maak ook kans op 'Het grote Nederlandse kunst boek'.

    Je koopt 'Het grote Nederlandse kunst boek' direct via Uitgeverij WBOOKS. 'Het grote Nederlandse kunstboek', Din Pieters, € 49,95, ISBN: 978 94 625 8278 1, 384 pagina's, 24,5 x 29 cm, 310 afbeeldingen, gebonden.