Kunstenaar Kort 83

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

DIEREN OP DOEK

  • De kunstschilder Dirk van Lokhorst (1818-1893) werd geboren in Utrecht, waar hij ook zijn hele leven woonde, werkte en uiteindelijk overleed. Hij was leerling van onder andere Albertus Verhoesen en J.W. Bilders. Van Lokhorst schilderde voornamelijk landschappen met vee en figuren in olie- en aquarelverf. Verder heeft hij ook veel geëtst en gelithografeerd. Hij werkte ook als fotograaf in zijn studio 'De Industrie' in het begin van de jaren 1860. Vqn Lokhorst heeft gedurende zijn leven lesgegeven aan o.a. jhr. J.E. Heemskerck van Beest, J.W. van Stein Callensfels, L.W.R. Wenckebach en aan zijn zoon Dirk Pieter van Lokhorst. Hij liet geen enkele portret/foto/ zelfportret na.

  • Titia Haxma is sinds begin maart de nieuwe directeur van Cultuur + Ondernemen. Zij heeft ruim 20 jaar ervaring in het leiden van veranderprocessen en het smeden van samenwerkingsverbanden. Zij vindt het mooi om met anderen na te denken over wat er aan de hand is en nieuw bedachte wegen tot realiteit te maken. Eerder was zij managing partner bij adviesbureau Twynstra Gudde.

  • Tot en met 2 juni kun je in SCHUNCK in Heerlen nog terecht voor de tentoonstelling Basquiat, The Artist and His New York Scene, de Europese première van het vroege werk en leven van kunstenaar Jean-Michel Basquiat en zijn tijdgenoten. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de jonge Jean-Michel Basquiat (1960-1988). Het toont zijn ontwikkeling in de vroege jaren ’80 in New York van graffitischrijver tot schilder van wereldfaam.
  • Paulo Martina wordt de nieuwe directeur van Museum van Bommel van Dam. Martina is momenteel nog directeur van Museum Dr8888 in Drachten, waar hij ruim negen jaar lang directeur is geweest. Nu vindt hij het tijd voor een nieuwe stap in zijn carrière. Die heeft hij gevonden in Venlo. Hij start per 1 mei als directeur van het museum.
  • Een veiling van een deel van de kunstcollectie van George Michael bij veilinghuis Christie's in Londen heeft ruim 10 miljoen euro opgebracht. De avondveiling trok online meer dan twaalfduizend bezoekers uit 27 verschillende landen, naast de bieders bij Christie's in Londen en New York. Bijna een kwart van de bieders was nieuw voor het veilinghuis. (Bron)

  • Hanne Hagenaars is vanaf 1 mei 2019 de nieuwe conservator moderne en hedendaagse kunst van het Fries Museum in Leeuwarden. Haagenaars is momenteel docent aan de Gerrit Rietveld Academie, adviseur bij het Mondriaan Fonds, curator van verschillende tentoonstellingen en voormalig hoofdredacteur en oprichter van het kunstmagazine Mister Motley. Foto: Friso Keuris. (Bron)