kunstenaar kort 80

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

dieren op doek

  • Frederic Sackrider Remington (Canton (New York), 4 oktober 1861 - Ridgefield, 26 december 1909) was een Amerikaans schilder en beeldhouwer 
    gespecialiseerd in het uitbeelden van het Amerikaanse Westen. Zijn werk diende als inspiratiebron voor vele cineasten bij het maken van westerns.
  • De ladder ging afgelopen maandagochtend tegen de zijgevel van Museum Het Valkhof in Nijmegen. De ‘handtekening’ die zelfbenoemd volkskunstenaar Ralph Posset uit Den Bosch daar vrijdagmiddag met veel gevoel voor drama had gespoten, is na drie dagen weggepoetst. (Bron.)
Nijmegenaar Perry Ubeda ergert zich aan handtekening van Bossche kunstenaar Ralp Posset op Museum Het Valkhof. © Paul Rapp
Een intense Willem Dafoe als Vincent van Gogh in At Eternity's Gate. © TNS
  • Vincent van Goghs leven vertoont in At Eternity's Gate parallellen met het leven van Jezus. Interessanter is echter dat dat leven wordt bezien door de ogen van de kunstenaar. Valt er nog iets toe te voegen aan de talrijke films over ­Vincent van Gogh? Julian Schnabel slaagt erin met At Eternity's Gate door naast het beeld van Van Gogh als getormenteerde ziel en miskende kunstenaar de nadruk te leggen op zijn schildersvisie. (Bron.)

  • Zeventig jaar nadat de werken van gevangenen en psychiatrisch patiënten de kunstelite in Parijs schokten, komt hun 'art brut' naar Nederland. Ooit leidden zo'n 150 kunstwerken van kinderen, gevangenen en psychiatrisch patiënten tot ophef in Frankrijk. Precies zeventig jaar na dato is de collectie waarmee kunstenaar Jean Dubuffet de Franse elite shockeerde voor het eerst te zien in Nederland. (Bron.)

Links het schilderij van Aloïse Cobaz, die zich waande in een relatie met keizer Wilhelm II. Rechts 'Inâûçêr'-hôse’ van Gaston Dufour. Hij maakte zijn tekeningen aanvakelijk op meegesmokkeld krantenpapier. © Aloïse Corbaz en Gaston Dufour
Het wonder van Le Petit Prince ©.
  • Zoals alle films van Marjoleine Boonstra is Het wonder van Le Petit Prince thematisch boeiend én visueel wonderschoon. Even een mogelijk misverstand uit de weg ruimen: de titel Het wonder van Le Petit Prince doet een documentaire vermoeden over alle ins en outs van het kinderboek De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry uit 1943. (Bron.)

  • Slechts 13 procent van de tentoongestelde werken in Nederlandse musea is gemaakt door vrouwen, concludeert Mama Cash, een internationaal fonds dat feministisch activisme financiert. (Bron.)