kunstenaar kort 79

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Matthijs Maris, zoon van de boekdrukker Mattheus Marris en Hendrika Bloemert, was de middelste van drie broers. Als schilder, tekenaar, etser en lithograaf behoorde hij aanvankelijk tot de impressionistische Haagse School, net als zijn beide broers, Jacobus en Willem.
  • Charlotte Rixten is 25 jaar en daarmee de jongste museumdirecteur van Nederland. Ze heeft samen met twee junior-directeurs de dagelijkse leiding over Villa Mondriaan, een museum waar Piet Mondriaans vroege kunst wordt tentoongesteld. (Bron.) Foto: Iris Zaagman.

  • Het is een verhaal dat niet zou misstaan in een spannend boek: de Nederlandse kunstdetective Arthur Brand heeft twee eeuwenoude en historisch bijzonder waardevolle uit Spanje gestolen stenen teruggevonden in een tuin in Groot-Brittannië. Daaraan ging een zoektocht van negen jaar vooraf. (Bron.)

  • Iedere zomer organiseren Maarten Welbergen en Zuzana Albrechtova in Tsjechië een week of 10-dagen schilderen in de buitenlucht. Zij zoeken altijd naar schilderachtige omgevingen met een grote variëteit aan landschappen. Soms verblijft de groep in pensions, hotels of andere vormen van accommodatie. In ieder geval zijn het altijd accommodaties die authentiek en gezellig zijn. Meer informatie? Klik hier.

Beeld uit de film Werk ohne Autor.
  • Werk ohne Autor, vanaf deze week te zien in de Nederlandse bioscoop, volgt het leven van een fictieve Duitse schilder die allerlei levensfeiten deelt met de in 1932 in Dresden geboren Gerhard Richter. Een statig, drie uur lang, vier decennia Duitse geschiedenis omvattend drama over ideologisch gestuurde kunst, oorlogsgruwelen, nazi’s, communisten en – uiteindelijk - traumaverwerking als voorwaarde voor grootse artistieke prestaties. (Bron.)
  • Het Centrum voor Beeldende Kunst in Zuidoost heeft drie kunstenaars uitgenodigd om een ontwerp te maken voor het monument voor Nelson Mandela. Opmerkelijk: het gaat om drie kunstenaars uit Afrika: Dineo Bopape, Mohau Modikaseng en Sokari Douglas Camp. (Bron.)