Kunstenaar Kort 78

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Franz Marc (München, 8 februari 1880 – Braquis, 4 maart 1916) was een Duits expressionistisch schilder. Hij legde zich vooral toe op dierenportretten, waarbij hij niet zozeer de uiterlijke verschijningsvorm, als wel de innerlijke essentie van het dier probeerde te vatten. Hierbij speelde de door hem ontwikkelde kleurensymboliek een grote rol. (Bron.)

  • De koninklijke familie lijkt kunst te beschouwen als bezit met marktwaarde. Ter lering zouden ze naar Parijs kunnen gaan, tipt Joyce Roodnat. Daar is een tentoonstelling te zien van de magnifieke jonge fotograaf JR. (Bron.)

JR, Women Are Heroes. Foto’s gemaakt in en afgebeeld op de meest gewelddadige favela in Rio de Janeiro (2008) Foto VANDERLEI ALMEIDA/AFP/Getty Images)
  • Kunst kun je niet alleen bekijken, maar ook ruiken. Zo opent Kasteel Groeneveld in Baarn deze week een expositie van geurkunstenares Claudia de Vos. Bezoekers worden aangemoedigd om aan alle werken en installaties te snuffelen. Maar wat is precies geurkunst en hoe moet je ernaar 'kijken'? (Bron.)

  • De koninklijke familie moet afzien van de miljoenenverkoop van een reeks dure kunstwerken. De directeur van museum Boijmans van Beuningen wil dat de koninklijke familie de werken niet laat veilen. „Dit is niet de koninklijke weg.” (Bron.)

Sjarel Ex: „Hier is echt sprake van een collectie die tot het nationaal erfgoed behoort”. Afbeelding: Marcel Antonisse
  • Kunstverzamelaars slaan steeds vaker hun slag online en gebruiken vooral social media daarbij als inspiratieplatform. Zo'n 4 op de 10 kunstkopers kocht het afgelopen jaar één of meerdere objecten online. (Bron.)
  • Kunst verdient groeiende aandacht. De auteur Pascal Cuijpers is docent en schrijver over onderwijs. Hij vindt dat creatief kunnen denken aan importantie wint. Het is daarom terecht dat de aandacht voor kunst groeit. (Bron.)
Yiyun Chen bracht dertig dagen liggend door in een speciaal ingerichte kamer. Beeld: Boudewijn Bollmann
  • Hoe is het om volledig horizontaal te leven? Kunstenaar Yiyun Chen nam de proef op de som en bracht vrijwillig dertig dagen in haar bed door. Dit project is te bewonderen tijdens de tentoonstelling ReShape van MU artspace. (Bron.) Foto: Boudewijn Bollmann.

  • Museum Frieder Burda in het Duitse Baden-Baden exposeert volgende maand het kunstwerk Girl with a balloon van de Brit Banksy, dat hij direct na de veiling bij Sotheby's in London liet versnipperen. Na de actie, die wereldwijd de aandacht trok, werd het werk herdoopt in Love is in the bin. (Bron.)