kunstenaar kort 77

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

DIEREN OP DOEK

  • Hendrik Johannes (Jan Hendrik) Weissenbruch (Den Haag, 30 november 1824 – aldaar, 14 maart 1903) was een Nederlandse kunstschilder. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste schilders uit de Haagse School. Naast schilder was hij ook etser, lithograaf en aquarellist.

  • Het Stedelijk Museum is 365 dagen per jaar geopend, ook tijdens de feestdagen. Tijdens de donkere dagen werpt het tentoonstellingprogramma licht op een breed palet; kom proeven van de ‘luide’ schilderijen van Raquel van Haver, de intrigrerende videowerken, performances en films in de groepstentoonstelling Freedom of Movement en de kritische zoetigheid van Lily van der Stokker. Het pikdonker kun je ervaren tijdens het event Pitch Dark of beleef de kunst van de jaren 60 in Amsterdam Magisch Centrum. Kunst- en Tegencultuur 1967–1970. Wacht niet te lang, deze tentoonstelling is nog maar t/m 6 januari te zien!

  • Beeldende kunst in 2018. De recensenten van NRC kijken terug op het afgelopen jaar en maken de balans op over de beste tentoonstellingen en ontwerpen van 2018.  (Bron.)

  • Utrecht trekt 600.000 euro uit om culturele initiatieven van particulieren en professionals in de stad nog beter te ondersteunen en stimuleren. Initiatiefnemers kunnen een beroep doen op projectsubsidies en de impulsregeling. Beoefenaars van amateurkunst én de professionele cultuursector in Utrecht zorgen volgens de gemeente samen voor een rijk cultuuraanbod voor iedereen en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan een aantrekkelijke stad. Voor de projectsubsidies beoordeelt een externe commissie de aanvragen en adviseert de gemeente over besteding van de subsidie. (Bron.)

Foto: Mario Gibbels
  • Veel mensen dromen ervan: iets voor een prikkie kopen wat veel geld waard blijkt te zijn. Het schilderijtje dat Henk Laarmans voor 75 euro kocht bij een kringloopwinkel, werd geveild voor ruim 30.000 euro. (Bron.)

  • Kunstenaar en kostuumontwerper Joost van Wijmen is op zoek naar littekens in Utrecht. Op woensdag 2 januari tussen 15.00 en 16.30 uur is hij te vinden in Hoog Catharijne, onderaan de roltrap bij waterbassin. Iedereen kan een litteken doneren voor een bijzonder kunstproject. (Bron.) Foto: Ben Nienhuis

Foto: Ben Nienhuis