kunstenaar kort 76

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

dieren op doek

  • Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, markies de Dalí de Pubol (Figueres, 11 mei 1904 – aldaar, 23 januari 1989) was een wereldberoemd Spaans kunstschilder. In zijn jonge jaren was Dalí geïnteresseerd in kunstschilders als El Greco, Francisco Goya, Michelangelo en Diego Velázquez. Hij richtte zijn aandacht in die tijd op het impressionisme en het kubisme.
  • Expositie over Gauguin laat koloniale blik in de kunst zien. Beeldende kunst In 1887 reisden twee Franse schilders naar Martinique, op zoek naar het paradijs. Tegenwoordig zien we dat de schilderijen van Gauguin en Laval doordrenkt te zijn van koloniaal denken. (Bron.)

Paul Gauguin, De mangobomen, Martinique, 1887 Foto Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)
Aat Veldhoen in 1983. Foto Vincent Mentzel
  • Kunstenaar Aat Veldhoen (84) bleef een leven lang recalcitrant. De zondag overleden schilder, tekenaar en graficus Aat Veldhoen provoceerde waar hij kon. Met zijn rotaprenten in hoge oplage wilde hij kunst betaalbaar maken. (Bron.)
  • Vier journalisten die afgelopen jaar zijn vermoord of gevangengenomen door hun werk, en het tijdschrift Capital Gazette zijn door Time Magazine benoemd tot Time Person of the Year 2018. (Bron.)

Jamal Khashoggi © ANP
Ilse Warringa © ANP
  • Luizenmoederactrice Ilse Warringa is dinsdag door Opzij uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw op het terrein van cultuur. Presentatrice Eva Jinek was de winnaar in de categorie media. (Bron.)

  • In de Zeeheldenbuurt in Amsterdam worden al tien jaar kunsttentoonstellingen georganiseerd in etalages. Het jubileum wordt gevierd met een serie tweeluiken. (Bron.)

Een kunstetalage in de Zeeheldenbuurt © Dingena Mol