kunstenaar kort 75

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

dieren op doek

  • George Hendrik Breitner (Rotterdam, 12 september 1857[1] – Amsterdam, 5 juni 1923) was een Nederlands kunstschilder, bekend van zijn weergave van het Amsterdamse stadsleven. Zijn werk is verwant aan dat van de 'Tachtigers'; een groep kunstenaars met grote invloed op de Nederlandse kunstwereld gedurende de jaren tachtig van de negentiende eeuw. 
  • De politie heeft maandag een zestienjarige jongen aangehouden voor het stelen van meerdere beeldjes, boeken en perkamentrollen uit een Amsterdams museum. De geschatte waarde van de gestolen collectiestukken is 150.000 euro. (Bron.)
Foto ter illustratie
ANP
  • Veilinghuis Christie's heeft in Amsterdam voor meer dan 8 miljoen afgehamerd tijdens een openbare verkoop van naoorlogse kunst, terwijl er een dikke 6 miljoen was verwacht.Er waren bieders uit 36 landen op de veiling in de Westergasfabriek. Een werk van Georg Baselitz, Sujet populaire contraire uit 2007, ging voor bijna vier ton van de hand en was daarmee één van de toppers, terwijl er op nog geen twee ton was gerekend. (Bron.)
  • Aanvankelijk overheerste argwaan. Maar de kritiek verstomde in 2018, het jaar dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was. ‘De grootste tegenvaller was misschien wel dat het zo moeilijk werd om kaartjes te bemachtigen.’ (Bron.)
ANP
Foto Michel Euler/AP Photo
  • President Macron wil 26 door het Franse leger geroofde werken teruggeven aan Benin na een kritisch rapport over erfgoed. Europese musea en handelaren zijn bezorgd. De troon van koning Guézo (1818-1858), de deuren van het paleis van Béhanzin of de ‘antropomorfe’ beelden (half dier, half mens) van de vorsten van Dahomey: ze staan nu nog op prominente plekken in het Musée du Quai Branly-Jacques Chirac in Parijs. (Bron.)
  • Carla Kogelman fotografeerde jarenlang de Oostenrijkse zusjes Hannah en Alena Liebhart, terwijl ze samen speelden en rondhingen op de boerderij in Waldviertel. Ze won er al meerdere prijzen mee, nu is er een boek. (Bron.)

© Carla Kogelman