kunstenaar kort 73

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Dieren op doek

  • George Stubbs (Liverpool 25 augustus 1724 - Londen, 10 juli 1806) was een Engels kunstschilder. Stubbs was de zoon van een leerhandelaar. Na korte tijd in de leer te zijn geweest bij de graveur Henry Winstanley, koos hij voor het schildersvak. Hij studeerde anatomie in een ziekenhuis te York, maar als kunstenaar was hij verder autodidact. In 1754 reisde Stubbs naar Italië, om in 1756 weer terug te keren naar Engeland. In 1759 vestigde hij zich in Londen, waar hij grote bekendheid verwierf als paardenschilder en -tekenaar, een genre dat daar toentertijd erg populair was.
  • De Dennenweg in Enschede krijgt het ‘verboden’ en verstopte kunstwerk van de onlangs overleden Kees Ketting terug. Dat zegt stadsdeelbeheerder Martin Koekoek. De vroegere buren van Ketting hebben genoeg handtekeningen in de straat opgehaald om het werk in ere te herstellen. De kunstenaar schilderde 9 jaar geleden een tafereel op het trottoir vlak bij zijn huis met allerlei gezichtjes, zijn handelsmerk. Hij wilde de straat opfleuren, maar het werd door de gemeenten en politie destijds aangemerkt als verboden graffiti. Ketting moest het verwijderen. (Bron.)
Het geluid van een voormalige kerkklok wordt in juli 2015 onder de Dukenburgsebrug bij Hatert getest voor wijkbewoners. © Archieffoto Gerard Verschooten
  • De gemeente Nijmegen heeft 32.000 euro uitgegeven aan een kunstwerk dat er niet komt. Het plan om de vier bruggen over het Maas-Waalkanaal te voorzien van een luidklok is afgeblazen wegens praktische bezwaren en protesten van omwonenden. Maar de gemeente is de ontwikkelkosten wel kwijt. Big Bang heette het project dat begin dit jaar is afgeblazen. De bedoeling was om onder elke Nijmeegse brug over het Maas-Waalkanaal een bronzen klok te hangen. (Bron.)
  • 2019 is een feestelijk jaar voor de Duitse kunst, ontwerp en architectuur. Dan viert het prestigieuze opleidingsinstituut Bauhaus het 100-jarig jubileum. Een verjaardag waar op tal van plaatsen in Duitsland bij stil wordt staan, maar zeker ook in de rest van de wereld. Het Bauhaus was een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten in de periode 1919 tot 1932. (Bron.)
bauhaus
  • De drie Overijsselse dichters, Margót Veldhuizen, Laura van Eck en Ellen Deckwitz, worden uitgenodigd om in poëzie te reageren op de tentoonstelling Lief en Leed: Hollandse families in voor- en tegenspoed. De dichters geven met hun werk een extra betekenislaag aan de schilderijen en een nieuwe wending aan het afgebeelde verhaal. De dichters dragen hun gedichten voor tijdens Overijssel (Verwoord) als Poëziecurator op zondag 16 december in het museum. (Bron.)
  • Vincent van Goghs De Sterrennacht hangt momenteel in The Museum of Modern Art in New York, maar de komende maanden is in Amsterdam wel een variatie op het werk te zien. Op de zevende editie van het Amsterdam Light Festival, dat ­begint op 29 november, zal een ledlichtversie van De Sterrennacht te zien zijn. Servische kunstenaars Ivana Jelić en Pavle Petrović maken voor het lichtfestival een eigen Starry Night, gemaakt van 1.400 acrylbuisjes gevuld met ledlampjes. (Bron.)
Artist Impression: Starry Night van Ivana Jelić en Pavle Petrović.