kunstenaar kort 71

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

DIEREN OP DOEK

  • Anthonij (Anton) Mauve (Zaandam, 18 september 1838 – Arnhem, 5 februari 1888) was een Nederlands kunstschilder en graficus. Hij trouwde met de achttien jaar jongere Ariëtte Sophia Jeannette (Jet) Carbentus (1856-1894), een nicht van Vincent van Gogh. Mauve gaf Vincent schilderles. Zijn invloed op Vincent was groter dan doorgaans wordt aangenomen. Thema’s als spitters, aardappeleters en houtverkopers nam hij van Mauve over. Mauve was één van de oprichters van de Larense School.
  • Museum de Fundatie presenteert tot en met 6 januari 2019 de tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear. De beelden van Alberto Giacometti (1901-1966) en Lynn Chadwick (1914-2003) belichamen de toestand van ontluistering en angst in Europa tijdens de jaren van de Koude Oorlog. Met deze twee kunstenaars nam de beeldhouwkunst definitief afscheid van de vooroorlogse romantiek en esthetiek, om met beide benen te landen in de rauwe realiteit. (Bron.)
Lynn Chadwick, Dance IV, 1955, ijzer en gekleurd cement, 100 cm (h), collectie Museum de Fundatie, Zwolle en Heino/Wijhe; Alberto Giacometti, Kop van Diego met col, 1951/52, brons, 34 x 13,5 x 13 cm, collectie Fondation Marguerite et Aimé Maeght, Saint-Paul-de-Vence, Frankrijk; Lynn Chadwick, Koning, 1964, brons, 66 x 28 x 21 cm; Alberto Giacometti, Lopende man I, 1960, brons, 183 x 26 x 95,5 cm, collectie Fondation Marguerite et Aimé Maeght, Saint-Paul-de-Vence, Frankrijk.
  • Tot en met 23 februari 2019 is schitterende emaillekunst te zien in Museum Elburg. Een expositie met 245 werken - wandpanelen, objecten en sieraden - van hoge kwaliteit. De exposanten komen uit Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Hongarije, Rusland, Georgië en Denemarken. Ook worden lezingen, demonstraties en workshops georganiseerd. De VNE (Vereniging van Nederlandse Emailleurs) bestaat 35 jaar en viert dit met deze jubileumexpositie. (Bron.) 
  • Onder de titel “Van Gogh inspireert: John Chamberlain” presenteert het Van Gogh Museum vijf sculpturen van John Chamberlain (1927-2011) in de hal van het Rietveldgebouw en de laatste zaal van de vaste collectie. Deze tijdelijke tentoonstelling past in een serie presentaties van moderne en hedendaagse kunst in het Van Gogh Museum, waarin wordt getoond hoe Vincent van Gogh andere kunstenaars inspireert. Van Gogh inspireert: John Chamberlain is te zien t/m 28 januari 2019. (Bron.)
White Thumb Four (1978) en Blue Brownie (1979) van John Chamberlain in het Van Gogh Museum, fotograaf: Michael Floor.
  • Het is de organisatoren van de ADAF gelukt om 's werelds grootste olieverfschilderij (gemaakt door één persoon) voor het eerst naar Europa te halen. Het schilderij is 1,8 x 21 meter groot. Het bijzondere 'La Source' - dat de Berg-rivier representeert, van de bron tot de zee - hoopt internationaal bewustzijn te creëren voor biosfeerreservaten in Zuid-Afrika en voor het werk dat ze doen voor behoud en ontwikkeling. En op de ADAF is nog heel veel meer te beleven! Via deze link naar de speciale ticketshop kan je jouw toegangskaart met korting kopen!
  • De 8 finalisten in de verkiezing Kunstenaar van het jaar 2019 zijn bekend. Het zijn in alfabetische volgorde: Desiree Dolron, Bernard Heesen, Iris van Herpen, Margot Homan, Theo Jansen, Claudy Jongstra, Erwin Olaf en Daan Roosegaarde. De acht finalisten zijn uit vijfentwintig halve finalisten gekozen door een panel van circa honderd professionele kunstkenners. Breng je stem uit op één van de 8 finalisten: zo bepaal je mede, wie Kunstenaar van het jaar 2019 wordt.