kunstenaar kort 70

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

DIEREN OP DOEK

  • Johannes Cornelis 'Jan' van Essen (Amsterdam, 25 januauri 1854 - Scherpenzeel, 23 mei 1936) was leerling van P.F. Greive en H. Valkenburg. Schilderde portretten, genretaferelen en landschappen. Na 1885 koos hij onder invloed van de Engelse dierenschilder J.M. Swan hoofdzakelijk dieren tot zijn onderwerp. Hij was een regelmatige bezoeker van de dierentuin Artis te Amsterdam waar hij figuranten in overvloed vond. Hij heeft ook gelithografeerd en geëtst. 
  • Vanaf 28 oktober tot en met 30 december 2018 organiseert Museum de Kantfabriek de expositie Textiel leeft in Horst. 10 Textielkunstenaars presenteren 40 nieuwe werken als vervolg op de publicaties in het overzichtsboek van Ellen Bakker Textielleeft! uit 2012. Het museum laat verder de geschiedenis van de textielnijverheid en industrie in de regio zien. Ze organiseert wisselexposities, workshops en andere activiteiten op het gebied van textielkunst en handwerken. (Bron.)
Irma Frijlink Herst 2017
Janine van Oene, Familiar Face, 300 x 180 cm
  • De Koninklijke Prijs, die in 1871 door Willem III werd ingesteld als Koninklijke Subsidie, is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. Het karakter van stimuleringsprijs staat voorop. Om toch meer aandacht te genereren voor de winnende kunstenaars is met ingang van het jaar 2018 het aantal winnaars aangepast van vier naar drie kunstenaars en is het prijzengeld verhoogd van 6.500 naar 9.000,- euro per winnaar. De genomineerden 2018 zijn bekend. (Bron.) 
  • Vanaf het voorjaar van 2019 toont Paleis Het Loo in de tuin vier monumentale eigentijdse kunstwerken, ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Libeskind is wereldwijd bekend door zijn spectaculaire architecturale en stedelijke ontwerpen. In deze vier werken komen zijn talenten als architect, ontwerper en beeldend kunstenaar bijeen. Het is voor het eerst dat er hedendaagse kunst wordt getoond in de tuin van Paleis Het Loo. (Bron.)
Paleis Het Loo, Holland lucht foto, Maarten van de Biezen
La convalescente (1876) van Édouard Manet. Te zien is zijn zieke vrouw Suzanne © René Gerritsen
  • Het Rembrandthuis heeft twee werken op papier gekocht. Het gaat om de ets Studie naar Rembrandts David en Goliath van Edgar Degas (1834-1917) en om een tekening van Édouard Manet (1832-1883). Beide werken laten de invloed van Rembrandt van Rijn zien. Degas maakte de tekening rond 1859 als student in Rome. Manet heeft zijn vrouw afgebeeld die ziek op bed ligt. Er zijn gelijkenissen met de manier waarop Rembrandt zijn vrouw Saskia afbeeldde, maar er is nog een link met Nederland. Manets vrouw Suzanne Leenhoff kwam uit Zaltbommel. (Bron.) 
  • Van 12 t/m 14 oktober vindt de achtste editie plaats van de Annual Dutch Art Fair (ADAF) in het Amsterdamse World Fashion Center. Ongeveer 200 kunstenaars uit 15 verschillende landen exposeren hun kunst. We nodigen je van harte uit om de beurs te bezoeken met 75% korting op de reguliere toegangsprijs! Via deze link naar de speciale ticketshop kan je jouw toegangskaart met korting kopen!