kunstenaar kort 69

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

DIEREN OP DOEK

  • Wilhelm Ferdinand Abraham Isaac (Willem) Vaarzon Morel (Zutphen, 9 augustus 1868 - Koudekerke, 25 januari 1955) was een Nederlandse kunstschilder, illustrator, aquarellist, pastellist, graficus, tekenaar, etser, lithograaf en ontwerper van affiches en boekbanden. Vaarzon Morel ontwikkelde zich in Veere, waar hij zich in 1910 vestigde tot een veelzijdig schilder. Naast zijn vrije werk illustreerde hij ook romans.
  • Wie voor een mooi prijsje een kunstwerk uit de bedrijfscollectie van ABN Amro aan de muur wil, kan deze maand bieden op een van de ruim honderd werken die worden geveild bij een Amsterdams veilinghuis. Ook aardewerk, glas, bronzen beelden en zilver komt onder de hamer. Zo worden er elf zeefdrukken van Corneille aangeboden en ingezet op 150 tot 250 euro per stuk. ABN Amro bouwde een indrukwekkende kunstcollectie op, met ooit 16.000 stukken.(Bron.)
Beeld © De Eland - Corneille's Vogel en kat (1996)
  • Vijfendertig portretten van mensen, dieren, knuffels, de maan en een gedicht van Jan Arends maakte Marlene Dumas begin jaren negentig voor de instelling voor geestelijke gezondheidszorg ’t Hooghuys in Etten-Leur (nu GGz Breburg). Het imposante werk getiteld Maar wie ik ben gaat niemand wat aan is een langdurig bruikleen van GGz Breburg aan De Pont en museum Het Dolhuys in Haarlem en krijgt de komende jaren een mooie plaats in het Tilburgse museum, waar Black Drawings en First People, daterend uit dezelfde beginperiode van Dumas’ carriere, tot de vaste collectie horen. (Bron.)
  • Unseen Amsterdam is uitgegroeid tot het toonaangevende internationale evenement voor nieuwe fotografie. Meer dan 300 opkomende en gevestigde kunstenaars presenteren van 21 tot en met 23 september, de zevende editie van Unseen, de meest baanbrekende ontwikkelingen in de fotografie. Met onder meer dan 85 premières van opkomende en gevestigde kunstenaars op de Fair en een fotoboekenmarkt met meer dan 70 onafhankelijke uitgevers die 38 nieuwe kunstpublicaties lanceren. (Bron.)
  • Honderden kunstenaars studeerden weer af deze zomer. De NRC stelt de vraag wie eruit springt: onder andere Morena Bamberger van Academie Beeldende Kunsten Maastricht. ‘Je hebt kunstenaars en je hebt tovenaars. Morena Bamberger is beide. Met simpele ingrepen maakt ze van de werkelijkheid een sprookjeswereld die totaal en overtuigend is: je gelooft wat je ziet. Sprookjesgrotten en een magische film vol plastic en schapen.’ (Bron.)
  • High Five by Vruchtvlees is een unieke conferentie op het snijvlak van technologie, design en ondernemerschap. Elk jaar nodigt Vruchtvlees vijf inspirerende sprekers uit om hun lessen te delen aan een exclusief gezelschap van marketeers, entrepreneurs, directeuren en managers. Bij zijn? Vraag een uitnodiging aan via  highfive.vruchtvlees.com! High Five is een initiatief van Vruchtvlees: Digital, Strategy & Design. Wij realiseren potentie van ambitieuze merken. Het resultaat is Dutch Digital Design: bekroonde (digitale) oplossingen waar mensen van houden en merken van groeien.