kunstenaar kort 68

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

DIEREN OP DOEK

  • Hendrick Goltzius (Bracht, Brüggen, 1558 – Haarlem, 1 januari 1617) werd geboren in Mullbracht (nu Bracht-am-Niederrhein in de tegenwoordige Duitse gemeente Brüggen) niet ver van Venlo en Roermond. Toen hij drie jaar oud was verhuisde zijn familie naar Duisburg. In zijn prille jeugd werd zijn rechterhand zwaar verbrand, wat hem zijn leven lang gehinderd moet hebben bij zijn werk. Zijn totale oevre bestaat uit meer dan 500 tekeningen, 50 schilderijen en 160 (reeksen van) gravures.
  • Van 8 september tot en met 20 januari zijn in het Stadsmuseum Harderwijk de aangrijpende schilderijen van Dorien Plaat te bewonderen. Op intense wijze schildert zij mensen en dieren die zich -figuurlijk- blootgeven aan de beschouwer. De rode draad in haar oeuvre is de mens die zich moet verhouden tot de buitenwereld. Ze heeft waardering voor mensen die zichtbaar anders zijn – transgenders, te dikke kinderen, androgyne oude mensen – en niet voldoen aan het standaard schoonheidsideaal. (Bron.)
Corneille, Petite Musique du Printemps (1987). Courtesy Die Galerie Frankfurt am Main
  • Corneille, zijn wereld – 22 september tot en met 3 februari 2019. Zeventig jaar na de oprichting van CoBrA eert het Stedelijk Museum Schiedam één van de prominente oprichters van deze internationale kunstgroep: Corneille Guillaume Beverloo, bekend onder alleen zijn voornaam. Deze grote overzichtstentoonstelling laat het kleurrijke werk zien waarmee Corneille (1922 - 2010) internationale erkenning kreeg, samen met zijn inspiratiebronnen. Hij was ook de eerste die tot Kunstenaar van het jaar gekozen werd in de verkiezing die nu 16 jaar bestaat. (Bron.)
  • Galerie De Burgerij presenteert van 9 september tot en met 14 oktober 2018 de expositie “Paradoxale verbeelding?” met werk van Lisette Boon, Annelies Reijers en Marlieke Ovemeer. De opening is op zondag 9 september om 16.00 uur met ArtisT-Talks en muzikale ArT-Impressies van Odulf Damen. (Bron.)
Marlieke Overmeer, Mist, olie op doek, 70 x 140 cm
  • Komend jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (15 juli 1606 - 4 oktober 1669) is gestorven. Voor veel musea en instellingen is dit aanleiding om aandacht te schenken aan het werk van misschien wel de grootste meester van de Lage Landen. Meerdere musea en instellingen spitsen hun aandacht toe op een deel van het oeuvre van Rembrandt, zoals zijn etsen, zijn vroegere werk, zijn kleine werkjes en zijn studies. (Bron.)
  • Op 1 december 2018 opent in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch de expositie Uit de Stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen. Het museum brengt opnieuw een eigenhandig werk van de wereldberoemde Bossche kunstenaar terug naar ’s‑Hertogenbosch, de stad waar hij woonde, werkte en in 1516 overleed. Het bruikleen is bijzonder: wereldwijd zijn er nog slechts zo’n vijfentwintig originele schilderijen van Bosch bewaard. (Bron.)
Jheronimus Bosch, The Adoration of the Magi (ca. 1475) The Metropolitan Museum of Art, John Stewart Kennedy Fund, New York