kunstenaar kort 67

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

DIEREN OP DOEK

  • Aelbert Cuyp of vaak ook Albert Cuyp (Dordrecht, 20 oktober 1620 – aldaar begraven op 15 november 1691) was een Hollands schilder, tekenaar en prentmaker uit een vermaard Dordts kunstenaarsgeslacht. Hij is vooral bekend om zijn landschappen. Hij ontwikkelde na 1650 zijn eigen, rijke stijl. Hij staat bekend om de vele afgebeelde kleurrijke figuren en dieren en om zijn vaak volle kleurenpalet. Zijn marines baden in een zonnig, mediterraan licht, hoewel hij nooit in Italië is geweest.
  • Meer dan 75 kunstwerken van alle 16 laureaten van de Heinekenprijs voor de Kunst zijn deze zomer in het Van Abbe te zien. De jubileumtentoonstelling 30 jaar Heinekenprijs voor de Kunst is ter ere van het 30-jarige bestaan van deze grote beeldende kunstprijs van Nederland. Deze prijs wordt sinds 1988 iedere twee jaar uitgereikt aan een in Nederland wonende en werkende kunstenaar. De tentoonstelling is tot en met 30 september te bezoeken. (Bron.)
  • Teylers Museum organiseert in het najaar van 2018 een grote tentoonstelling over Leonardo da Vinci. Twee jaar geleden is Teylers Museum begonnen met het realiseren van een oude droom: de eerste grote Nederlandse tentoonstelling van echte tekeningen van Da Vinci. Leonardo’s werk is verspreid over musea over de hele wereld en het is niet gemakkelijk om het in bruikleen te krijgen. De tentoonstelling zal van 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 te zien zijn. (Bron.)
  • Van 31 aug t/m 2 sept 2018 Stichting De Nederlandse Portretprijs organiseert in Loods 6 in Amsterdam voor de derde keer het Weekend van het Portret. Het thema van dit weekend is het zelfportret. Tijdens dit weekend van 31 augustus vol lezingen, minicolleges, presentaties en een unieke expositie wordt de bezoeker meegenomen in de wereld van de hedendaagse zelfportretkunst in Nederland. (Bron.)
  • De politie heeft kostbare gestolen Mondriaan en Mesdag schilderijen teruggevonden Er zijn drie mannen opgepakt voor betrokkenheid bij een grote kunstroof uit een huis in het Limburgse Voerendaal. Bij doorzoekingen werden verschillende kostbare schilderijen teruggevonden, waaronder een Mondriaan, Mesdag, Tischbein en Kulagina. Samen zijn de kunstwerken enkele tonnen waard. (Bron.)
  • De camera van Omroep MAX volgt Arthur Brand tijdens zijn werk als kunstdetective. In 6 afleveringen neemt hij u mee naar de roof op het Scheringa Museum, de spannende ontdekking van de paarden van Hitler, op zoek naar nabestaanden van een intrigerend schilderij en veel meer. Nog 2 afleveringen te gaan op dinsdagavond op NPO2, de vorige 4 afleveringen kunt u hier terugkijken.