kunstenaar kort 66

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

DIEREN OP DOEK

  • Aart Schouman (ook gespeld als Aert Schouman) (Dordrecht, 4 maart 1710 - Den Haag, 5 juli 1792) was een Nederlands kunst- en behangschilder, etser, aquarellist en graveur. Zijn werk is nauwelijks bekend en tamelijk ondergewaardeerd. Schouman was tussen 1735 en 1785 een toonaangevend kunstenaar in Zeeland en het zuiden van Holland, de huidige provincie Zuid-Holland. Zijn leven is goed gedocumenteerd, omdat hij dagboeken bijhield.
  • Een Amerikaanse kunsthandelaar, David Killen, heeft voor een habbekrats zes schilderijen gekocht van de van oorsprong Nederlandse kunstenaar Willem de Kooning. De vondst kan enkele honderden miljoenen euro waard zijn. Killen kocht vorig jaar de inhoud van een grote opslagkast met ongeveer tweehonderd kunstwerken die eerder op een veiling geen nieuwe eigenaar had gevonden. Hij ontdekte daarin de zes werken van De Kooning en een van Paul Klee. (Bron.)
Uitreiking van de Talensprijs aan Willem de Kooning in 1968
Zandvoort, zomer 1949. Een onbekende dame danst met Constant (midden) en Corneille.
  • Het Cobra Museum in Amstelveen presenteert van 6 oktober 2018 tot 4 februari 2019 de tentoonstelling Een Ontembare Kracht met de thema's "Het kind ontdekt", "Ontdek het kind in jezelf" en "Ontdek het kind als toekomstvisie". De actieve inbreng van het kind staat centraal in deze bijzondere tentoonstelling. Met een aantal grootschalige, interactieve installaties worden kinderen én volwassenen uitgenodigd om op ontdekkingstocht te gaan langs, over en door diverse kunstwerken van CoBrA en hedendaagse kunstenaars. (Bron.)
  • Dit najaar zijn in Singer Laren twee nieuwe tentoonstellingen te zien: Laatste impressionisten en En Plein Air – Honderd jaar buiten schilderen. De exposities hebben elk een eigen invalshoek, maar zijn beiden geïnspireerd op de natuur. Laatste impressionisten is een samenwerking met Palais Lumière (Evian), Musée des beaux-arts (Quimper) en Musée départemental breton (Quimper). (Bron.)
René-Xavier Prinet, Le Parachute sur la plage de Cabourg, olieverf op doek, 55 x 80 cm, particuliere collectie
© Museum of the Moon
  • Gigantisch kunstwerk van de Britse kunstenaar Luke Jerram is verloren in de post. Het werk “Museum of the Moon” gaat de hele wereld rond en wordt vertoond op allerlei verschillende plaatsen. De maan werd verzonden naar een festival in Oostenrijk, maar daar kwam het nooit aan. Jerram heeft geen idee waar het is misgegaan. De maan werd vervoerd door TNT, zij zeggen de zaak te onderzoeken. (Bron.)
  • Tijdens het laatste weekend van de Nationale Kunstweek vindt het Landelijke Atelierweekend plaats. In 2018 is dat op zaterdag 17 en zondag 18 november. Tijdens dit weekend stellen (beroeps)kunstenaars hun atelier open voor geïnteresseerden. Dat is dé kans om kunstenaars aan het werk te zien in hun atelier en voor de kunstenaars de kans om hun werk te tonen aan nieuw publiek. Heb jij je al aangemeld voor het Landelijk Atelierweekend? Ga voor meer informatie en aanmeldformulier naar www.landelijkatelierweekend.nl.