kunstenaar kort 65

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

DIEREN OP DOEK

  • Otto Eerelman (Groningen, 23 maart 1839 - aldaar, 3 oktober 1926) was een kunstschilder, etser en lithograaf die vooral bekend geworden is dankzij zijn natuurgetrouwe schetsen en schilderijen van honden en paarden. Als hofschilder vervaardigde hij tevens portretten van Prinses Wilhelmina in haar jonge jaren en later als koningin.
  • De zestiende editie van de verkiezing Kunstenaar van het jaar is gestart: 561 Nederlandse kunstenaars zijn voorgedragen voor nominatie. De 90 kunstenaars, die het meest zijn voorgedragen, zijn genomineerd. Onder hen 6 nieuw namen: Jan Banning, Jurre Blom, Anne Geene, Niek Hendrix, Sylvie Overheul en Marthe Zink. Nu is het publiek aan de beurt. Stem hier op je favoriete kunstenaars: www.kunstenaarvanhetjaar.nl
  • Onder de noemer ‘Arts in Cinema’ brengt ABC Film Distribution tot en met september een vijftal bijzondere kunstfilms naar de Nederlandse bioscopen. Op 12 juli is het de beurt aan Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies, een film van de beginnende Italiaanse regisseur Giovanni Piscaglia. De documentaire biedt een nieuwe en indrukwekkende kijk op Vincent van Gogh door de ogen van Helene Kröller-Müller (1869-1939), ‘s werelds grootste private verzamelaar van zijn werk. (Bron.)
  • Zijn doorzichtige tassen waarin hij pistolen, juwelen en coke in acrylaat giet, brachten autoriteiten wereldwijd in verwarring. De politie nam tijdens een expositie zelfs een pistool in beslag. Met zijn werk mengt Ted Noten, Kunstenaar van het jaar 2012, de taal van de straat met de strenge conventies van de catwalk en het museum. En dat is nu te zien in Museum aan het Vrijthof in Maastricht tijdens de tentoonstelling TED: Ted Noten. (Bron.)
  • Nieuw concept in de Achterhoek: vanaf september worden in Atelier de Witte Hemel door gastdocenten elke maand, hetzij eenmalig of een paar keer, atelierlessen en masterclasses gegeven door bekende docenten vanuit bijvoorbeeld het impressionisme en grote namen in Realisme (Noordelijken), bekende kunstenaars, pas afgestudeerde K.A kunstenaars (Peter Durieux, Dick van Heerde, Simone Visser, Raymond Huisman, Gerd Renshof. Voor de gemotiveerde amateur tot en met (semi)prof. (Bron.)
  • De Nederlandse kunstenaar Armando is op 88-jarige leeftijd overleden. Schilder, beeldhouwer, schrijver, dichter, journalist, violist, acteur. Zijn thema's komen voort uit de tijd die hij als kind in de Tweede Wereldoorlog doorbracht in Amersfoort. Foto: Oscar van Dillen (Bron.)