kunstenaar kort 64

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

DIEREN OP DOEK

  • Henriëtte Ronner-Knip (Amsterdam, 31 mei 1821 - Elsene, 28 februari 1909) was een Nederlands-Belgisch kunstschilderes gespecialiseerd in romantische dierschilderingen. Ze is vooral bekend door haar schilderijen van katten, die erg geliefd waren aan het eind van de 19e eeuw. Zij signeerde haar schilderijen na haar huwelijk met "Henriëtte Ronner".
  • KUNST ONTMOET WETENSCHAP: Museum MORE toont een timelapse van ontkiemende dennenbomen van kunstenaar/fotograaf Wim van Egmond. Dit project doet hij ism de Universiteit van Wageningen. Het resultaat is een wetenschappelijke primeur die voor Van Egmond tegelijkertijd een autonoom kunstwerk is: De timelapse is onderdeel van de tentoonstelling MORE FOCUS | Het trage lage land.  Een ‘oer-Hollandse’ fotografietentoonstelling met werk van 21 kunstenaars. Te zien tot en met 9 sept 2018. (Bron.)
filmstill Wim van Egmond / Ontkiemende dennen / 2018
  • De tentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren, die van 17 november 2018 t/m 7 april 2019 te zien is in Het Noordbrabants Museum te ’s-Hertogenbosch, is de eerste expositie die de focus legt op het vroege werk van Jan Sluijters (1881-1957). Het laat zien hoe hij zich onder invloed van de nationale én internationale moderne kunst ontwikkelde tot een toonaangevend modernist. Typerend voor Sluijters in deze periode is dat hij verschillende moderne kunststromingen verkende. (Bron.)
  • CODA Museum presenteert Gelderland Grensland. Een tentoonstelling over vier eeuwen natuurschoon, vier eeuwen kunstgeschiedenis. Werken uit onder andere het Rijksmuseum, Stedelijk Museum Zutphen en Museum Arnhem zijn in CODA Museum te bewonderen. Bekijk bijvoorbeeld de grens tussen stad en rivier door de ogen van Jan van Goyen, ijsvermaak op de IJssel bij Zutphen door Barent Avercamp of de pracht van uitgestrekte heidevelden bij de Oortberg door Johannes Warnardus Bilders. (Meer informatie.)
Reinoud van Vugth (2015), acryl, inkt en krijt/papier, 230 x 250 cm
  • Weinig thema's in de kunst bestrijken zo'n breed scala en inspireren zoveel uiteenlopende kunstenaars als de bloem. Dat verdient een bijzondere plek. Die plek is er in Aalsmeer, de bakermat van de Nederlandse sierteelt. In juli 2018 opent hier het Flower Art Museum. In het museum staat de verbeelding van bloemen, planten en natuur in de hedendaagse kunst centraal. De eerste grote tentoonstelling is van Reinoud van Vught en Seet van Hout. (Bron.)
  • Het is niet alleen het water maar ook de kunst die Vianen en Nieuwegein verbindt. Vier kunstenaars uit Vianen tonen hun kunst in KunstGein Podium: Wil Droogendijk, Thinca Timmerman, Thea Smeding Middelkoop en Thea de Visser. Te zien tot 5 augustus. De feestelijke opening is zaterdag 14 juli om 13.30. (Meer informatie.)