kunstenaar kort 63

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Dieren op doek

  • De terugkeer van de kudde, Laren, olie op linnen 100.2 x 161.3 cm, tegenwoordig in Philadelphia Museum of Art, van Anthonij (Anton) Mauve(Zaandam, 18 september 1838&-Arnhem, 5 februari 1888), behalve kunstschilder ook graficus. Van zijn vader kreeg hij toestemming om een opleiding tot kunstenaar te volgen, mits hij de akte voor het geven van tekenonderwijs zou behalen.
  • Op donderdagmiddag 21 juni nodigt Kunsthal KAdE iédereen uit om te komen stoepkrijten op het Eemplein in Amersfoort. Stoepkrijt is er in overvloed, maar liefst 1000 krijtjes. Daarnaast zijn er gratis activiteiten, zoals kinderflitsrondleidingen, een inloopworkshop en kan men op de foto in een krijtdecor. Zo wordt het Eemplein omgetoverd tot één groot, kleurrijk krijtkunstwerk. De groepstentoonstelling KRIJT is nog tot 19 augustus te zien. (Bron.)
Lenneke van der Goot, Object Field (detail), 2018. Courtesy kunstenaar. Foto: Peter Cox
  • Isabelle Andriessen, Josefin Arnell en Joy Mariama Smith zijn genomineerd voor de Theodora Niemeijer Prijs. De winnende kunstenaar mag vanaf eind september 2018 Het Oog een half jaar gebruiken als podium voor haar project en ontvangt daarnaast een cheque ter waarde van €10.000. Ook de kunstenaars die de 2e en 3e plaats behalen ontvangen een cheque, van respectievelijk €2.500 en €1.500. Op 23 juni wordt in het Van Abbemuseum bekend wie de winnaar is. (Bron.)
  • Tussen Amersfoort en Utrecht worden op zondag 24 juni tien beelden geopend met een feestelijk fietsevent. De monumentale beelden van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen (1968) symboliseren een ontmoeting tussen de Utrechtse Gerrit Rietveld en de Amersfoortse Piet Mondriaan. De beelden van 6,5 meter geven opvallend accent aan De Stijl Fietsroute, die beide steden met een rijke creatieve geschiedenis en toekomst verbindt. (Meer informatie.)
  • De tentoonstelling SIMPLY SCANDINAVIAN | NORDIC DESIGN, laat een overzicht zien van het meest iconisch, Scandinavisch design. In de tentoonstelling, vormgegeven door studio Scholten & Baijings, worden aan de hand van 5 thema’s meubels, textiel en interieurproducten uit Zweden, Denemarken en Finland van 1945 tot nu gepresenteerd. Absoluut hoogtepunt is een gedeeltelijke reconstructie van Verner Pantons woonlandschap Visiona II, dat bezoekers van binnenuit kunnen ervaren. (Bron.)
  • Heb jij je al aangemeld voor het Landelijk Atelierweekend? Ga voor meer informatie en aanmeldformulier naar www.landelijkatelierweekend.nl.