kunstenaar kort 62

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Dieren op doek

  • Ezeltje rijden langs het strand van Isaac Lazarus Israëls (Amsterdam, 3 februari 1865 – Den Haag, 7 oktober 1934), een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de groep van Amsterdamse Impressionisten. Naast schilderijen maakte hij tekeningen aquarellen, pastels, etsen en litho's. Opgeleid in het atelier van zijn vader Jozef Israëls, een van de meesters uit de Haagse School.
  • Een schilderij van de bekende Russische schilder Ilja Repin is eerder deze maan zwaar beschadigd geraakt. Een beschonken man zegt dat hij 'werd overweldigd door iets' toen hij het schilderij met een metalen paaltje vernielde. Het is niet de eerste keer dat dit schilderij beschadigd wordt. In 1913 stak een man met mentale problemen drie keer met een mes. Repin leefde toen nog en herstelde de schade persoonlijk. (Bron.)
YiLing Hung, Schrijven met water. Foto: Esther Meijer.
  • De vierde editie van het Popup Festival is gewonnen door performance kunstenaar YiLing Hung. Meer dan 40 acts bewogen zich door het centrum van Ede. Theater, kunstinstallaties, moderne dans, salsa, een mini-opera, een pratende stoel van drie meter hoog het is zomaar een greep uit het aanbod van deze editie. (Bron.)
  • Op 10 juni opent Rotterdam Art Ride, één van Rotterdams grootste kunstprojecten in de openbare ruimte. Achttien steunpilaren van de metrobaan tussen stations Rijnhaven en Maashaven worden beschilderd door kunstenaars vanuit heel Europa. Iedere pilaar krijgt haar eigen ontwerp, waarmee een openbare kunstroute wordt gecreëerd langs de kade van de Maas. (Meer informatie.)
Erwin Olaf, Chessmen XXIV (1988)
  • Fotograaf Erwin Olaf heeft zijn kerncollectie overgedragen aan het Rijksmuseum. Het overgrote deel is een schenking, daarnaast zijn voor 200.000 euro 60 foto's en 3 video's aangekocht. Erwin Olaf, Kunstenaar van het jaar 2014, is een van de belangrijkste fotografen uit het laatste kwart van de 20ste eeuw volgens Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. (Bron.)

WIN SET POTLODEN

  • Kunstenaar Magazine verloot 3 sets Bruynzeel potloden onder abonnees. Stuur een mail naar: info@kunstenaarmagazine.nl met waarom jij zo graag 1 van deze sets wilt winnen. Kijk hier voor meer informatie over de potloden.