kunstenaar kort 58

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Dieren op doek

  • Eend met kiekens van Willem Maris (Den Haag, 18 februari 1844 – aldaar, 10 oktober 1910) was een Nederlandse kunstschilder. Willem Maris was niet alleen bekend als schilder maar ook als tekenaar, etser en aquarellist.
  • Een nieuwe kunst voor een nieuwe en betere samenleving. Dat is waar veel kunstenaars en ontwerpers rond 1900 naar op zoek zijn. Na een eeuw van stijlen die het verleden citeren, ontstaat een nieuwe vormentaal van asymmetrie, gebogen lijnen en organische decoratiemotieven. Met een interdisciplinaire presentatie zet het Gemeentemuseum Den Haag de toegepaste kunsten uit het fin de siècle in een brede context. Zo maakt de tentoonstelling de dynamiek van die tijd (1884-1914) inzichtelijk, voelbaar én herkenbaar in onze tijd waarin authenticiteit en vakmanschap opnieuw hoog in het vaandel staan. Te zien van 21 april t/m 28 oktober. (Bron.)
  • Het GeoFort in Herwijnen, het Maritiem Museum Rotterdam en het Science Centre Delft maken kans op de Museumprijs 2018. Dit hebben de BankGiro Loterij en het Prins Bernhard Cultuurfonds, de initiatiefnemers van de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld bekendgemaakt. (Bron.)
  • Delft groeit tussen 1880 en 1940 uit van een kleine provinciestad tot één van de belangrijkste centra van de kunstnijverheid in Nederland. Deze bloeiperiode is het resultaat van een bijzondere wisselwerking tussen de Delftse industrie, Polytechnische School en de kunstateliers. Kunstenaars trekken naar Delft, bedrijven en ateliers worden bekroond op de wereldtentoonstellingen en de grafische industrie maakt een opmars. Voor het eerst vertelt Museum Prinsenhof Delft dit inspirerende verhaal in de overzichtstentoonstelling Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid | Delft. De tentoonstelling is tot en met 26 augustus te zien.
  • Het Drents Museum heeft een topstuk van de Nederlandse kunstschilder Jozef Israëls verworven. Het schilderij kon dankzij de Stichting Vrienden van het Drents Museum worden aangekocht. Het meesterwerk wordt toegevoegd aan de Drentse Meestercollectie en is vanaf donderdag 29 maart 2018 in het museum te zien. (Bron.)
  • Filmmuseum Eye begint deze week met een programma voor virtual reality-films. Kunstenaars als Anish Kapoor en Marina Abramovic werken met de techniek. Spelletjes waarin je hersenloos zombies moet afschieten ga je bij ons niet zien”, vertelt programmeur Anna Abrahams. „Er is interessante en minder interessante VR. Het gaat ons erom welke gevoelens een kunstenaar met de technologie kan oproepen.” In november dit jaar haalt Eye de installatie van Marina Abramovic naar Nederland. (Bron.)