kunstenaar kort 55

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Kreten van Kunstenaars

  • James Abbott McNeill Whistler (Lowell (Massachusetts), 14 juli 1834 – Chelsea (Londen), 17 juli 1903) was een Amerikaans kunstschilder, etser, lithograaf en schrijver, die het grootste deel van zijn leven in het Verenigd Koninkrijk heeft gewoond.
  • 22 schilderijen van moderne meesterwerken waarin het vrouwelijke model centraal staat, zijn te zien bij Gallery Untitled. In het kader van het project ‘Yapping Modern Models’, heeft beeldend kunstenaar en  filosoof Peter Bastiaanssen  deze schilderijen nageschilderd, met zwarte hond, als pastiches. Op de achterkant van de schilderijen staat te lezen wat er met de modellen is gebeurd. Hoe was hun relatie met de kunstenaar, hoe verliep hun leven? De expositie is nog tot 30 maart 2018 te zien in Galerie Untitled, Koningsvelde 14, Rotterdam.
foto Henk Post (c)
  • KunstGein Podium toont van 14 februari t/m zaterdag 3 maart een nieuwe foto-expositie. De Verdiepingsgroep van Fotogroep Fotogein uit Nieuwegein exposeert het werk van 9 fotografen die het afgelopen jaar een Mentoraat van de Fotobond hebben gedaan. Het eindresultaat is zeer divers en te zien in KunstGein Podium en ook in de etalage op de hoek van Raadstede – Stadsplein. Podium is open woe-, do-, vrij-, za. 13.00-17.00. Een van de fotografen is altijd aanwezig. (Bron.)
  • In het Pinksterweekend van 19 t/m 21 mei 2018 gaan de deuren open van 25 ateliers en 2 galeries tijdens de inmiddels befaamde KunstRonde Vecht & Plassen. Deze open atelierroute onderscheidt zich door een hoge kwaliteit en een grote diversiteit aan disciplines. Bovendien biedt de KunstRonde u een uitgelezen kans om de beeldend kunstenaars zelf te ontmoeten in hun werk- of expositieruimte. Openingstijden: 19 t/m 21 mei van 11:00 tot 17:30 uur. (Bron.)
 “Kreeftendrager”, kunstenaar Wendy Alblas, foto Elisabeth van den Arend Schmidt
  • Delft groeit tussen 1880 en 1940 uit van een kleine provinciestad tot één van de belangrijkste centra van de kunstnijverheid in Nederland. De industrie, Polytechnische School en de in Delft gevestigde kunstenaars staan aan de basis van deze bloeiperiode. Het ‘Delftse wonder’ wordt deze wisselwerking tussen kunst, kennis en industrie ook wel genoemd. Voor het eerst vertelt Museum Prinsenhof Delft in zijn overzichtstentoonstelling Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid | Delft dit inspirerende verhaal aan de hand van affiches, objecten, schilderijen, keramiek en glas-in-lood die in deze periode zijn gemaakt. De tentoonstelling te bezichtigen van 30-03-2018 t/m 26-08-2018. (Bron.)
  • De zes genomineerde foto’s voor de World Press Photo zijn bekend. De foto’s zijn geselecteerd uit maar liefst 73.044 inzendingen van 4.548 fotografen uit 125 verschillende landen. De zes genomineerde foto’s zijn geschoten door vijf verschillende fotografen.
    Het is uniek dat de organisatie de genomineerden in februari bekendmaakt. Voorgaande jaren werd rond deze tijd de winnaar al direct onthuld, waarna de officiële uitreiking van de prijs in april volgde. De reden voor deze aanpassing is dat er meer aandacht moet komen voor meer foto’s en meer fotografen. Toen de winnaar nog direct werd aangekondigd, had de winnende foto slechts één dag maximale aandacht. Bovendien was de publiciteit bij de uitreiking gering, want iedereen wist toch allang wie er had gewonnen. (Bron.)