kunstenaar kort 53

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Kreten van Kunstenaars

 • Georges-Pierre Seurat (Parijs, 2 december 1859 – Parijs, 29 maart 1891) was een Frans kunstschilder en tekenaar. Het werk van Georges Seurat behoort tot het pointillisme, een schilderstijl binnen het impressionisme. Hij was samen met Paul Signac de grondlegger van het 19e-eeuwse neo-impressionisme.
 • Ook dit jaar vindt van 7 t/m 11 februari de Art Rotterdam Week weer plaats. 'Qade Solo Project' is een nieuwe project tijdens deze week. 24 galeries maken dan meer dan 40 solopresentaties van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers in de iconische Cruiseterminal op de Wilhelminaqade. Samen geven de galeries een uiteenlopend, krachtig beeld van de breedte en vrijheid, de mogelijkheden en diversiteit van de huidige kunstwereld. Website Art Rotterdam Week. (Bron.)
Hendrik Elings, Mijn vader had Alzheimer.

WINNAAR SCHILDERIJ VAN HET JAAR 2017

 • Hendrik Elings heeft met zijn schilderij 'Mijn vader had Alzheimer' Schilderij van het jaar 2017 gewonnen. Op nr 2 kwam Ko van Velsen met 'Landschap' en op 3 eindigde Pauline van Buringen met 'My Matisse'. Kijk HIER voor de rest van de top 10.

WINNAAR TEKENING VAN HET JAAR 2017

 • Jean Paul Beumer heeft met zijn tekening 'Fig. 48 Raison d'être' Tekening van het jaar 2017 gewonnen. Op nr 2 kwam Willy Baeyens met 'Her eyes' en op 3 eindigde Trude Hol met 'Niemand weet het zeker'. Kijk HIER voor de rest van de top 10.
Jean Paul Beumer, Fig. 48 Raison d'être
 • In de collectie van de Van Vlissingen Art Foundation is een nieuwe tekening van Vincent van Gogh ontdekt: De heuvel van Montmartre met steengroeve uit maart 1886. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek door het Van Gogh Museum naar onderwerp, stijl, techniek, materiaalgebruik en herkomst van deze tot nu toe onbekende tekening.
  Met deze vondst kon ook een vergelijkbare tekening die eerder was afgeschreven opnieuw aan Van Gogh worden toegekend. Dat werk, getiteld De heuvel van Montmartre (1886) bevindt zich in het Van Gogh Museum en is in onderwerp, formaat, stijl, techniek en materiaalgebruik onmiskenbaar verwant aan de nieuw ontdekte tekening.
  Beide tekeningen zijn t/m 6 mei te zien in Impressionism & Beyond. A Wonderful Journey in Singer Laren. Een tentoonstelling van Franse impressionisten, postimpressionisten en expressionisten uit de Van Vlissingen Art Foundation met werken van kunstenaars als Monet, Manet, Renoir, Signac, Matisse en Picasso. (Bron.)
 • Fotokunstenaar Hans Withoos exposeert van 24 februari tot en met 21 mei 2018 in het Westfries Museum in Hoorn. De expositie 'Withoos meets Withoos' toont dertig 'fotografische schilderijen' van Hans Withoos, een verre achterkleinzoon van de 17e eeuwse fijnschilder Matthias Withoos. Met zijn intrigerende beeldbewerkingen overbrugt hij moeiteloos de meer dan 350 jaar tussen twee vak- en bloedverwanten. Het museum laat ook een selectie werken van Matthias Withoos zien. Bij de opening van de expositie wordt een gelijknamig fotoboek gelanceerd. (Bron.)
 • Vanaf 20 januari is de tentoonstelling 'Unwired' van Jacqueline Hassink in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam te bezoeken. De tentoonstelling is te bezoeken, maar ook zijn er yogalessen te volgen en inspirerende dansen te bekijken. Je mag de tentoonstelling alleen bezoeken wanneer je je telefoon hebt ingeleverd en je schoenen hebt uitgedaan. Hassink reisde de hele wereld over naar plekken waar geen bereik is en legde dat vast. Ook maakte ze portretten van mensen die compleet in hun telefoon zitten. Hier wil zij de bezoeker mee confronteren. (Bron.)