kunstenaar kort 52

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Kreten van Kunstenaars

  • Eugène Henri Paul Gauguin (Parijs, 7 juni 1848 – Atuona op de Marquesaseilanden, 8 mei 1903) was een Franse kunstschilder. Zijn werk wordt meestal gekenschetst als postimpressionistisch, dat van na 1891 als symbolistisch.
  • Van 8 maart t/, 3 juni is de tentoonstelling 'High Society' te zien in het Rijksmuseum. De tentoonstelling presenteert vier eeuwen glamour door de grote meesters van de kunstgeschiedenis onder wie Cranach, Veronese, Velázquez, Reynolds, Gainsborough, Sargent, Munch en Manet. Ruim 35 schilderijen zijn te zien en afkomstig uit internationale musea en particuliere collecties uit o.a. Parijs, Londen, Florence, Wenen en Los Angeles. (Bron.)
  • Kunstkenners hadden al zo'n vermoeden, maar nu weten ze het zeker: de 21 schilderijen van Amedeo Modigliani die vorig jaar op een tentoonstelling in Genua in beslag werden genomen, zijn vals. Over één werk is nog twijfel, omdat daar een certificaat van echtheid bij zit. Dat blijkt uit de stukken die de experts na onderzoek bij de rechtbank hebben ingediend. (Bron.)
  • Vitrinemuseum De Aanschouw in Rotterdam onthult na zeventien jaar zijn 850ste wekelijkse kunstwerk. Vrijwilligers maakten van de roulerende vitrinekunst op café De Schouw een geliefde traditie. Galerie De Aanschouw is een voormalige aankondigingvitrine aan de pui van café De Schouw, een ontmoetingsplek voor kunstenaars en hun publiek. Elke week van dinsdag t/m zondag geopend van 15:00 tot iets na middennacht. (Bron.)
  • Voordat de Mona Lise in 1911 werd gestolen, was het helemaal niet zo'n bekend kunstwerk. Nu is het schilderij van Leonardo da Vinci mogelijk het beroemdste kunstwerk van Frankrijk. Door de jaren zijn er meerdere reproducties en herinterpretaties van het portrert met de mysterieuze glimlach gemaakt, en Electric Objects heeft vijftien van de beste reproducties bij elkaar gebracht in de verzameling 'Lona Misa'. (Bron.)
  • Kort voordat ze hun kleren uitdoen, vraagt fotograaf Sophia Vogel haar modellen nog even snel wat hun hobby’s zijn. “Koken,” zeggen ze dan, of “naar muziek luisteren.” Sophia vraagt dan of ze precies dat willen gaan doen, en daar neemt ze wat foto’s van. Dan trekken de modellen hun kleding uit, nemen ze precies dezelfde pose aan en gaan ze opnieuw op de foto. Resultaat van dit proces is de serie With and Without, waarmee Sophia naaktfotografie wil ontdoen van seksualiteit. (Bron.)