kunstenaar kort 49

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Kreten van kunstenaars

  • Alfred Sisley (Parijs, 30 oktober 1839 – Moret-sur-Loing, 29 januari 1899) was een Brits impressionistisch kunstschilder, die grotendeels in Frankrijkwoonde en werkte.
  • Het langste schilderij ter wereld is gerestaureerd, maar een plek om het tentoon te stellen is er nog niet. Grand Panorama of a Whaling Voyage Round the World is daarom nog niet te zien voor het publiek. Het schilderij uit 1848 is 400 meter lang en daarme ruim drie keer zo lang als het Panorama Mesdag in Den haag. In de 19e eeuw reisde het schilderij op grote rollen door de VS om voorlichting te geven over de walvisvangst. Het werd tijdens een uitleg uitgerold op toneel. Mogelijk diende dat als reclame voor de industrie: er was gebrek aan werknemers omdat veel arbeiders bevangen waren door de goudkoorts in Californië. (Bron.)

 

  • Vanaf 30 november tot en met 12 januari vindt het Amsterdam Light Festival weer plaats. Tijdens dit festival zullen er meer dan tweehonderd lichtkunstwerken schitteren verspreid door de gehele stad. (Bron.)
  • 30 november werd de documentaire Adieu à G uitgezonden op NPO 2. In deze documentaire geven documentairemakers Djoeke Veeninga, Marlou van den Berge en Jeroen Visser de kijker de mogelijkheid een beetje te leren kijken zoals Ger van Elk (1941-2014) dat deed. Van Elk is uitvinder van de 'A-dynamische' kunst, waardoor Nederland ineens vooropliep in de conceptuele kunst van de jaren zestig. Hij liet zich niet makkelijk filmen en overleed ook toen de opnames voor de documentaire er nog niet opzaten, verwachten daarom geen coherente biografie maar wel een documentaire waarin je een beetje leert kijken zoals van Elk dat deed. (Bron.)
  • De expositie De Nieuwe Vincent is te zien van 10 tot en met 17 december in Kunstpodium T in Tilburg. Tijdens deze expositie exposeren twaalf jonge kunstenaars van negen tot veertien jaar oud hun werk. Maandenlang hebben ze hun tekentalent ontwikkeld samen met kunstenaars en nu is het tijd om het eindresultaat aan een breed publiek te laten zien. (Bron.)
  • Galerie Quintessens organiseert een expositie van recent werk van het kunstenaarsduo Clemens Rameckers en Arnold van Geuns. Vanaf 26 november tot 22 december worden in Utrecht schilderijen, tekeningen en beelden getoond, deels werken die al eerder te zien waren in Arnhem en deels nieuw werk, speciaal gemaakt door Ravage voor de expositie ‘RAVAGE eigenzinnig’. (Bron.)