kunstenaar kort 47

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

kreten van kunstenaars

  • Oscar-Claude Monet (Parijs, 14 november 1840 – Giverny, 5 december 1926) was een Frans impressionistisch kunstschilder. Monet begon met schilderen bij Charles Gleyre in Parijs. In 1867 woonde hij met Renoir bij Frédéric Bazille. In de jaren daarna deelde hij een atelier in Parijs met Bazille. Vanaf waarschijnlijk 1865 had Monet een relatie met Camille Doncieux. In 1867 werd hun eerste zoon, Jean, geboren in Parijs. Het paar trouwde in de zomer van 1870. Hun huwelijksreis brachten ze door in Trouville, maar vanwege de oorlog tussen Frankrijk en Pruisen vluchtten ze naar Londen. Via Nederland, waarvan vier maanden in Zaandam en een kort verblijf in Amsterdam, kwamen ze terug naar Frankrijk, om zich in 1871 te vestigen in Argenteuil.

  • De Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, de Johannes Vermeer prijs, is dit keer toegekend aan Iris van Herpen. De succesvolle modeontwerper, die al veel prijzen wist te winnen tijdens haar carrière, wist ook deze jury te overtuigen. Zij prezen haar vooral om haar vernieuwende werk en internationale succes. Maandagavond 30 oktober werd de ontwerper onderscheiden in de Ridderzaal. Voor het eerst werd de staatsprijs voor de kunsten aan een modeontwerper toegekend. (Bron.)
  • Vanaf 1 november zijn 50 beste tekeningen bekend gemaakt van Tekening van het jaar 2017. Dit zijn de 50 kunstwerken die door de vakjury het best werden beoordeeld. Tussen 15 en 30 november bepaalt de vakjurig welke 10 werken naar de finale gaan. (Bron.)
  • Vanaf 1 november zijn 50 beste schilderijen bekend gemaakt van Schilderij van het jaar 2017. Dit zijn de 50 kunstwerken die door de vakjury het best werden beoordeeld. Tussen 1 en 30 november bepaalt de vakjurig welke 10 werken naar de finale gaan. (Bron.)
  • Op 4 november openen tussen 19.00 uur en 02.00 uur Amsterdamse musea voor de achttiende keer hun deuren tijdens de Museumnacht Amsterdam. In totaal kun je 53 musea bezoeken tijdens de nacht, van muziek tot mode en van theater tot speciale rondleidingen. Bekijk kunst, drink een cocktail, faceswap met je vrienden of dans. (Bron.)
  • Uit acht finalisten is Theo Jansen als Kunstenaar van het jaar 2018 gekozen. Op de tweede plaats eindigt Daan Roosegaarde, gevolgd door Isabella Werkhoven en Elise van der Linden. Op de vijfde t/m achtste plaats eindigen respectievelijk Iris van Herpen, Marlene Dumas, Marc Mulders en Levi van Veluw. Zij voeren ook de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars zijn opgenomen.
  • Museum Prinsenhof in Delft en museum Beelden aan Zee in Scheveningen hebben elk een prijs gewonnen voor beste tentoonstellingsplan. Ze krijgen respectievelijk 500.000 en 150.000 euro van de Turing Foundation, die de prijs elke twee jaar toekent aan veelbelovende exposities. (Bron.)