Kunstenaar Kort 43

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

kreten van kunstenaars

  • André Derain (Chatou, 10 juni 1880 – Garches, 8 september 1954) was een Frans kunstschilder en beeldhouwer, die ook actief was als sieraadontwerper.
  • Onderzoekers van de Erasmus universiteit vergeleken achttien beroemde kunstinstellingen. Zo’n 12.000 mensen zijn gevraagd wat ze van de collecties, inrichting en reputatie van de geselecteerde musea vonden. Europese respondenten zetten het Van Gogh Museum op nummer één, gevolgd door het Louvre en het Rijksmuseum.  Bron.

  • Groningen krijgt een Museumnacht. De eerste editie is op zaterdag 9 september 2017. Vanaf 19 uur openen alle musea in Groningen dan hun deuren tot na middernacht. Bezoekers krijgen niet alleen de kans ’s avonds en ’s nachts door hun favoriete musea te dwalen, de musea bieden ook een afwisselend programma met onder andere muziek, sprekers en workshop.  Bron.
  • Twee studenten Mode aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam zijn op een missie: de on- en offlinewereld wat meer op elkaar laten lijken. 'Nu Ook Offline' maakt kleding met daarop teksten en foto’s die direct van je Facebook komen. Mensen gedragen zich ander online en gaan niet bewust om met wat ze allemaal delen, hier willen de studenten mensen mee confronteren doormiddel van de intieme teksten en foto’s op kleding. Bron.
  • Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is in een veel slechtere staat dan werd aangenomen. Als er niet onmiddellijk wordt ingegrepen, moet het museum zelfs dicht, volgens burgemeester Aboutaleb. De maatregelen die nu direct onvermijdelijk zijn, kosten samen heel ruim 5 miljoen euro. Bron.
  • In 1986 beschilderde Keith Haring een doek van twaalf bij twintig meter met spuitbusverf. Terwijl hiphopmuziek dreunde, creëerde hij de van hem bekende motieven. De kunstenaar, een paar jaar daarvoor nog een anonieme graffitispuiter in de New Yorkse metro, maakte er een performance van. Nu is het velum vanaf oktober weer te zien in het Stedelijk Museum te Amsterdam, op zijn oorspronkelijke prominente plek. Bron.

  • Toen plaatsgenoot en eigenaar van Cruijff Classics, Ferenc van der Vlies, vorig jaar een schilderij kocht bij Lorenzo de Bruin vertelde de kunstschilder over het werk dat hij van Johan Cruijff, zijn grote voetbalheld, wilde maken. Ference van der Vlies was enthousiast en zo geschiedde, onlangs mocht Lorenzo het schilderij van El Salvador hoogstpersoonlijk afleveren bij de familie Cruijff. De glicée hangt in Barcelona, het origineel bij atelier Lorenzo de Bruin Paintings in Oud-Beijerland. Bron.