Kunstenaar Kort 40

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

KRETEN VAN KUNSTENAARS

  • Giorgio Morandi (Bologna, 20 juli 1890 - aldaar, 18 juni 1964) was een Italiaans schilder, tekenaar en etser. Hij was gespecialiseerd in stillevens. In 1957 won hij de Grote Prijs op de Biënnale van São Paulo.
  • Grootse plannen had het Mexican Museum van San Francisco. Regelmatige uitwisselingen met het gerenommeerde Smithsonian Institution in Washington. Een verhuizing naar een imposant, nieuw miljoenenonderkomen in de Yerba Buena Tower in 2019. En toen kwam het vernietigende rapport over de eigen collectie. Slechts 83 voorwerpen van de ruim 2.000 zouden volgens specialist Pérez de Heredia in aanmerking komen om ooit in het Smithsonian of een ander gerenommeerd museum tentoongesteld te worden. De rest? De Smithsonian-expert was er resoluut over: 'Louter te gebuiken als decorstuk.' Lees hier het hele artikel.
Een figuurtje uit Midden-Amerika van het Mexican Museum in San Francisco. Dit figuurtje doorstond wel de verificatietest. © Facebook

 

  • Een van de meest toonaangevende kunstenaars van deze tijd is deze zomer te zien in Boijmans: de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra (San Franscisco, 1938). Vanaf 24 juni tot en met 24 september zijn maar liefst tachtig recente tekeningen van zijn hand te zien. Uniek is dat Serra speciaal voor Boijmans de reeks Rotterdam Horizontals en Rotterdam Verticals heeft gemaakt. Deze zullen exclusief in het museum te zien zijn. Lees hier meer. 
  • De Japanse kunstenaar Chiharu Shiota (Osaka, 1972) was in 2015 de sensatie van de 56ste Biënnale van Venetië. Het Japanse paviljoen met haar installatie The Key in the Hand stond dat jaar in de top-5 tentoonstellingen van The Guardian en op de cover van The New York Times. Chiharu Shiota’s eerste solotentoonstelling in Nederland biedt een retrospectief overzicht van haar oeuvre. De speciaal op maat van Het Noordbrabants Museum gemaakte installatie Uncertain Journey is het klapstuk van de tentoonstelling. Te zien in het Noordbrabants Museum.
     
Department Store, Mobile, Alabama, 1956 © Photograph by Gordon Parks. Courtesy of and copyright The Gordon Parks Foundation
  • De legendarische Amerikaanse fotograaf Gordon Parks (1912 - 2006) omschreef zijn camera als zijn ‘weapon of choice’. De camera kan een krachtig wapen zijn tegen onderdrukking, racisme, geweld en ongelijkheid. De Amerikaanse fotograaf, Gordon Parks (1912-2006) gebruikte fotografie om de vergaande verdeeldheid in de Amerikaanse samenleving bloot te leggen. In de tentoonstelling Gordon Parks -  I Am You. Selected Works 1942-1978, presenteert Foam de 120 werken uit de collectie van The Gordon Parks Foundation, waaronder vintage prints, contact sheets, magazines en filmfragmenten. Te zien in het Foam Museum.

  • Vluchteling Mwaffak Alkazal schenkt het Edese college één van zijn schilderijen: "Ik ben zo dankbaar voor de gekregen gastvrijheid die mijn gezin heeft mogen ontvangen. Het voelt goed om iets terug te doen." Aankomend weekend begint ook zijn expositie in Huize Kernhem, Ede. Lees hier het hele artikel.

Het uit Syrië afkomstige gezin overhandigd een eigen gemaakt kunstwerk aan Burgemeester Van der Knaap en Wethouder Ligtelijn-Bruins. (Foto: Bert Vos)