Kunstenaar Kort 39

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

 

  • Gustav Klimt was een Oostenrijkse symbolistische schilder en een van de meest prominente leden van de Wiener Secession, de Weense jugendstilbeweging. Symboliek, erotiek, uitgesproken zin voor het decoratieve en bevallige verfijning kenmerken zijn schilderijen en tekeningen. In zijn allegorische voorstellingen en in zijn talrijke portretten weeft hij gestileerde kleurvakken door elkaar als een soort patch-work. Voornamelijk beeldt hij vrouwen af in zijn werk.
  • Degene die in het Haarlemse Frans Hals Museum een werk van kunstenaar Bas van Wieringen deels heeft overgeschilderd, is bestraft. „Het museum heeft passende strafmaatregelen genomen.” Het museum geeft aan dat het incident ertoe heeft geleid dat alle procedures opnieuw tegen het licht worden gehouden, inclusief instructies aan personeel en vrijwilligers. Hiermee hoopt het herhaling te voorkomen. Lees hier de hele inhoudelijke verklaring.
  • De Russen zijn bezeten van de Homunculus loxodontus, een beeld van een ingezakt wezen dat geduldig voor zich uit staart. Het kunstwerk van Margriet van Breevoort is zo populair dat een Russisch mediabedrijf nu de rechten heeft gekocht voor het gebruik. Binnenkort verschijnen er knuffels, mokken en een animatieserie met het Nederlandse wezen.
  • Een parade van tragikomische figuren, een toren met verhalen en een stralend witte boom zijn deze zomer te bewonderen in de Rijksmuseumtuinen. T/m 1 oktober presenteert het Rijksmuseum twaalf monumentale beelden van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet. De sculpturen, die gekenmerkt worden door de bekende helder witte, rode en blauwe vlakken, zijn afkomstig uit Parijs, Lissabon, New York en Londen. Bron: Rijksmuseum.
Monument au fantôme (1969–1971) ©2017 Fondation Dubuffet, Paris / Pictoright, Netherlands. Foto Johannes Schwartz

winactie

  • Ben je na dit artikel geïnteresseerd geworden in het werk van Herman Gordijn? Dan hebben wij een buitenkansje voor je. We verloten namelijk een boek over deze fascinerende kunstenaar. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een mail sturen naar info@kunstenaar.nl waarom jij het werk van Gordijn zo mooi vindt. En wie weet is het boek binnenkort van jou! De winactie loopt tot 28 juli 2017.
  • In de periode 2017 – 2020 organiseert het Van Abbemuseum een serie tentoonstellingen en projecten met de eigen collectie. De tentoonstelling The Making of Modern Art op de begane grond van het collectiegebouw. Deze presentatie integreert moderne meesterwerken uit de Van Abbe-collectie, zoals Mondriaan, Picasso, Sol LeWitt, Kandinsky en Leger, in een experimentele ‘making of’ van de klassieke canon van moderne kunst. Bron: Van Abbe Museum.