Kunstenaar Kort 36

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

Kreten van Kunstenaars

  • Egon Schiele (Tulln, 12 juni 1890 – Wenen, 31 oktober 1918) was een Oostenrijks expressionistisch kunstschilder. Een loopbaan bij de spoorwegen had voor de hand gelegen, maar Schiele ging tegen de oorspronkelijke wens van zijn moeder en zijn voogd naar de kunstacademie, waar hij overigens matige resultaten behaalde. Eerder werd Schiele beïnvloed door Gustav Klimt en diens Sezession-beweging.

  • Na de succesvolle eerste editie vindt dit najaar Sculptures NOW weer plaats op Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen. Deze vierdaagse kunstbeurs met unieke beelden en sculpturen opent van 14 t/m 17 september aanstaande haar deuren. Rond de 25 nationale en internationale galeries en kunsthandelaren presenteren dan hun bijzondere collecties in en rond deze historische kasteellocatie in de Utrechtse Heuvelrug. 

Links de ontdekte voorstudie voor Een Engelsman in Moskou; rechts het daadwerkelijke werk. © Collectie Stedelijk Museum Amsterdam.
  • Het Stedelijk Museum heeft een onbekende tekening van de Russische kunstenaar Kazimir Malevich ontdekt. Drie jaar geleden was een groot deel van de collectie te zien tijdens een overzichtstentoonstelling 
    van Malevich. De tekening is vanaf 2 juni voor het eerst voor het publiek te zien ter gelegenheid van het Khardzhiev symposium dat op 2 en 3 juni in het Stedelijk gehouden wordt. Bron: Het Parool.

  • Woensdag 7 juni is het Europese Tourettedag. Het doel: meer kennis verspreiden over het syndroom van Gilles de la Tourette en begrip vragen voor mensen die hier dagelijks last van hebben. Zoals Julia (17) uit Deventer, zij wil iedereen met haar kunstproject 'Niet wat jij ziet' laten ervaren dat dit syndroom meer is dan het hebben van tics. ,,Mensen mogen best de minder grappige kant van Tourette zien." Bron: Deventer Post.

Julia zette op eigen initiatief een kunstproject op, dat met ondersteuning van Stichting Gilles de la Tourette op 7 juni wordt gelanceerd.
Buren B!zonder.
  • Waarom is iemand kunstenaar? Wat brengt het de kunstenaar zelf als hij beelden, schilderijen, etsen, tekeningen, foto's of sieraden maakt? Hoe komt hij tot zijn creatieproces? Wat is er voor nodig? Allemaal vragen die het publiek kan stellen aan de 31 kunstenaars die deelnemen aan de open atelierroute van Buren B!zonder. Op zaterdag 3 en zondag 4 juni staan van 11.00-17.00 uur de deuren open van 21 ateliers en expositieruimtes. Info: www.kunstrouteburen.nl.
  • De Nederlandse schilder, tekenaar en graficus Herman Gordijn is op 85-jarige leeftijd overleden. Zijn dood komt slechts enkele weken voordat museum MORE in Gorssel een uitgebreid retrospectief van diens eigenzinnige oeuvre zou openen. De tentoonstelling van het werk van Gordijn gaat volgens het museum gewoon door.
  • Met ingang van 1 juni 2017 is Harry Tupan benoemd tot nieuwe algemeen directeur van het Drents Museum in Assen. Samen met een nog te werven zakelijk directeur gaat Tupan het tweehoofdige bestuur vormen van het museum. Sinds het vertrek van Annabelle Birnie afgelopen 1 mei was Tupan al waarnemend directeur. Meer info.
  • Op 10 juni organiseert het museum samen met het AVROTROS-programma Het geheim van de Meester een unieke 1-daagse tentoonstelling van Vincent van Goghs werk Stilleven met akkerbloemen en rozen mét de reconstructie van de onderschildering De Worstelaars. Door kenners is lange tijd getwijfeld over de echtheid van dit schilderij vanwege het ongewoon grote formaat en de vreemde compositie. Röntgenopnamen zorgden voor duidelijkheid: onder het boeket verschuilt zich een ander schilderij van Van Gogh, De Worstelaars. Lees meer over dit werk.