kunstenaar kort 35

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

kreten van kunstenaars

  • Mary Cassatt was een Amerikaans impressionistisch kunstschilder, pastellist en graveur die vooral befaamd werd om haar portretten van moeders en kinderen. Ze werd geboren in Allegheny (Pittsburgh, Verenigde Staten), als dochter van een rijke zakenman. Haar vader had een voorliefde voor Frankrijk, omdat zijn voorgeslacht daarvandaan kwam. In 1851 vertrok het gezin naar Europa en woonde eerst in Parijs, later in Darmstadt en Heidelberg. De Franse cultuur en Europese tradities stonden in hoog aanzien bij de familie en in die sfeer groeide Mary op.
  • Het Rijksmuseum heeft het eerste fotoboek ooit gekocht. Het werk is bovendien van de hand van 's werelds eerste vrouwelijke fotograaf. Het museum telde 450.000 euro neer voor de aankoop. Het Rijksmuseum zegt trots te zijn op de aanwinst van Photographs of British Algae van Anna Atkins. Het boek werd gekocht van de New Yorkse kunstenares Michele Oka Doner. Bron: nu.nl.
Foto: NU.nl/Peter Trompetter
Liesbeth Pieterse.
  • Galerie en Monument De Witte Hemel toont dit jaar divers werk in het Thema ‘There is More’. Hierbij exposeren de Wildlife art-fijnschilder Cees Roorda en de realistisch impressioniste Liesbeth Pieterse. Het Monumentje is vrij te bezoeken met de wolvarkens, moestuin, bloementuin en theecafé waar u kunt genieten van een kleine lunch- en koffiekaart. De expositie is te zien vanaf 25 mei t/m zondag 28 mei. Ga naar de website voor meer informatie.

Tekening van het jaar

  • De tweede editie van Tekening van het jaar is gestart. Iedereen met een passie voor tekenen kan zich inschrijven voor deze kunstwedstrijd. Deelnemen kan via de website en kunstenaars kunnen maximaal vier afbeeldingen uploaden voor deelname. Inzenden kan tot en met 30 september 2017, waarna een gespecialiseerde vakjury en het publiek de ingezonden kunstwerken beoordelen. Behalve de verschillende materiaalprijzen, maken de deelnemers ook kans op een expositie in het CODA Museum in Apeldoorn. Lezers van Kunstenaar Magazine krijgen € 5,- korting als ze deelnemen met gebruik van de kortingscode KM17.

Schilderij van het jaar

  • De zesde editie van Schilderij van het jaar is gestart. Ook dit jaar kan iedereen die schildert meedingen naar de hoofdprijs van € 2017,-. Inschrijven kan via de website en deelnemers kunnen maximaal vier afbeeldingen van werk in natte techniek voor deze wedstrijd uploaden. Inzenden kan tot en met 30 september, waarna een vakjury en het publiek de ingezonden kunstwerken beoordelen. Naast de hoofdprijs krijgt de winnaar van Schilderij van het jaar 2017, samen met de overige finalisten, een expositie in CODA Museum in Apeldoorn. Lezers van Kunstenaar Magazine krijgen € 5,- korting als ze deelnemen met gebruik van de kortingscode KM17.
  • Bezoek de expositie ‘Mieke de Haan schildert’ in zaal 14 van Museum Gouda. Daar werkt zij elke donderdag en zondag aan haar kunst. Het is niet gebruikelijk dat een kunstenaar zich op de vingers laat kijken. Het werk dat ontstaat gaat over het museum. Neem zeker een kijkje! Klik hier voor meer informatie. Te zien t/m 4 juni.