kunstenaar kort 34

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

Kreten van Kunstenaars

  • Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, markies de Dalí de Pubol (Figueres, 11 mei 1904 – aldaar, 23 januari 1989) was een Spaans kunstschilder. Salvador Dalí behoorde tot de surrealisten. De surrealisten geloofden dat logica alleen niet voldeed, dus wendden zij zich tot het onderbewuste en dromen in een poging de grenzen van de rede te overschrijden. De surrealisten werden beïnvloed door de ideeën van Sigmund Freud en Dalí begon zijn eigen angsten en fantasieën te verkennen en legde deze door symbolische beelden op doek vast in een ultrarealistische, fotografische stijl.
  • Voetbal en kunst, wie had gedacht dat het samen kon gaan. Maar het is niet voor niets dat steeds meer voetballiefhebbers de kunstwerken van Barry Pirovano op social media delen. Sommigen gebruiken zijn creaties zelfs als profielfoto. Zo is in PSV-kringen Romario met de handen in zijn zij populair en doet Tony Vilhena het met zijn blonde krullen goed bij de Feyenoordfans. Lees hier meer.
Barry Pirovano. Foto: Femmy Weijs

win een boek over hyperrealisme

  • Deze editie van Kunstenaar Magazine hebben we veel aandacht besteed hyperrealisme: zo was er een stuk over de tentoonstelling en een interview met hyperrealist Tjalf Sparnaay. Geïnteresseerd in hyperrealisme? Kunstenaar Magazine geeft, met dank aan uitgeverij Waanders & De Kunst, 3 exemplaren weg van het boek 'Hyperrealisme. 50 jaar schilderkunst'. Dit boek presenteert met drie generaties Amerikaanse en Europese kunstenaars een uniek overzicht van hyperrealistische schilderkunst. De geschiedenis van een fascinerende, figuratieve kunststroming zien. Met meer dan zeventig werken van ruim dertig kunstenaars  – een ongeëvenaarde verzameling hyperrealistische topstukken. Stuur een mailtje naar info@kunstenaarmagazine.nl en vertel ons wat jij nu zo inspirerend vindt aan hyperrealisme. Wie weet win je wel 1 van die 3 mooie boeken!

Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
  • Een vader en zoon uit Den Bosch moeten van de rechter elk 100.000 euro aan de Staat terugbetalen. Dit heeft het gerechtshof van Den Bosch maandag bepaalt. Volgens het hof is dit het wederrechtelijk voordeel dat zij hebben verkregen uit de heling van schilderijen die gestolen waren uit het Frans Halsmuseum in Haarlem. Bron: Blik op nieuws.
  • Amsterdam staat deze zomer in het teken van PopArt. Gedurende de maanden juli, augustus en september wordt de PopArt collectie van mediaondernemer Lex Harding in de Beurs van Berlage geëxposeerd. Naast de omvangrijke collectie zeefdrukken van Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring en andere vertegenwoordigers van de PopArt zijn vrijwel alle album-covers die Warhol maakte in de periode 1960 - 1987 te zien, maar ook affiches, gesigneerde boekjes en andere werken op papier. Klik hier voor meer informatie.