Kunstenaar kort 30

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

TEFAF 2017

  • Wereldwijd de meest toonaangevende kunst- en antiekbeurs, heeft een aanbod van ongeëvenaarde kwaliteit en biedt de belangrijkste kunsthandelaren en specialisten uit de hele wereld een hoogwaardig podium. Op 10 maart opent de 30ste editie van TEFAF Maastricht. Met onder andere 'Zeldzame werken uit de Galleria Borghese'. 

  • Het AVL te Hoofddorp heeft Kitty Marnawa uitgenodigd te exposeren in het ziekenhuis. Nieuwsgierig? Neem dan op 16 maart een kijkje om 16.45 bij de opening van haar tentoonstelling vol inspirerende bronzen sculpturen!

 

Kreten van Kunstenaars

  • Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 – New York, 1 februari 1944) was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Hij was een van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl en ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij Nieuwe Beelding of neoplasticisme noemde. Hij is in het buitenland beter bekend als Mondrian, een wijziging die hij zelf invoerde nadat hij in Parijs was gaan wonen.
  • Wat bij andere provinciale musea wel lukt, succes, is het Nijmeegse Het Valkhof niet gegund. Bezoekersaantallen lopen terug, tekorten stapelen zich op en publiekstrekkers blijven uit. Het einde lijkt nabij voor het museum.
Queen Mary Tudor of England by Anthonis Mor.
  • Schilderijen van de zestiende-eeuwse Hollandse meester Anthonis Mor van Dashorst zijn inzet van een miljoenenrechtszaak in Londen. De Italiaanse edelman Giovanni Volpi di Misurata strijdt er tegen een Britse kunsthandel. Die verwijt Volpi op zijn beurt dat zijn familie de kunstwerken onder verdachte omstandigheden in handen heeft gekregen. Bron.

  • De Cultuurkantine koppelt kinderen uit de Jeugdzorg en vluchtelingencentra aan kunstenaars. Terwijl ze samen kunst maken, vergeten ze even hun trauma’s.De Kunstkameraden is t/m 19 maart te zien in het Van Abbemuseum. Bron: NRC.
Het kunstwerk dat de Angolese Elieth (12) maakte met kunstenaar Lian Waas.